Waarom groentechips lang niet zo gezond is als je dacht

groentechips

Een heerlijke zak chips op z’n tijd, we’re lovin’ it. En als die zak eenmaal open is, moet ie natuurlijk ook leeg. Thank God dat er tegenwoordig groentevarianten bestaan, die net zo crispy maar toch gezond zijn… Dáchten we. Schijn bedriegt, want groentechips blijkt net zo slecht als gewone chips.

Hoewel je in gedachten trots op een stukje biet knabbelt, is de werkelijkheid minder roos(of in dit geval: paars-)kleurig. Volgens voedingsdeskundige Yuri Elkaim bestaat een zakje groentechips maar voor 65 procent uit groente. De rest is olie en zout. Voeding in een zakje bevat volgens Elkaim vrijwel altijd zonnebloemolie.

Ook voedingsexpert Wendy Walrabenstein is geen voorstander van groentechips. “Mensen krijgen het idee dat het ‘gezond’ is en eten er naar hartenlust van. De realiteit is anders: groentechips zijn net zo ongezond als aardappelchips. Immers, aardappelen zijn ook niet ongezond, maar als je er patat of nog erger, chips van maakt, dan wordt het wel ongezond. Met groenten is het niet anders: de enorme hoeveelheid vet en zout die aan het kleine beetje aardappelen of groenten wordt toegevoegd, maakt chips tot junkfood,” vertelt ze aan Libelle.  Door de toegevoegde vet, suiker en zout ontstaat er volgens haar een ongezonde caloriebom.

Wil je écht gezond snacken? Ga dan voor gewone wortels. “Krijg je ook nog eens lekker veel vezels binnen, die vullen de maag veel beter. En een beetje humusdip erbij mag best,” aldus Wendy.

Wil je niets meer missen van VIVA én deze zomer shinen met een toffe crossbody tas? Profiteer nu van onze speciale aanbieding: een halfjaar VIVA voor € 11 per maand en een GRATIS tas van Burkely t.w.v. € 69,95.

Bron Libelle, US News| Beeld Sanoma Beeldbank
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.