Waarom je tanden stroef voelen na het eten van spinazie en wat je eraan kunt doen

spinazie tanden stroef

Je kent het gevoel vast wel: na het eten van spinazie voelen je tanden stroef en ruw aan. Waardoor komt het en – belangrijker – hoe kom je er vanaf?

Het rare gevoel op je tanden komt door het oxaalzuur dat in spinazie zit. Het zuur onttrekt het beschermde en smerende laagje van je tanden, waardoor ze stroef aanvoelen. Het is niet schadelijk voor je tanden, maar vervelend is het wel. Het zuur zit overigens ook in bonen, bessen en noten, maar in spinazie is de dosis veel hoger.

Opgelost

Om het zuur te neutraliseren kan je een beetje citroensap over je verse spinazie heen gieten. Producten die veel kalk bevatten, zoals melk en room, binden het zuur aan zich, waardoor het gedeactiveerd wordt en je dus minder last hebt van een stroef gebit. Vandaar ook dat spinazie á la crème zo populair is.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.
Bron HLN | Beeld iStock