Wat de boer niet kent, dat geeft ‘ie niet: waarom lokaal geteeld veevoer beter is

lokaal geteeld veevoer

Best gek: we kiezen steeds vaker voor biologische producten, maar voeren onze koeien wel geïmporteerde soja uit Zuid-Amerika. Boer Gerjo Koskamp laat zien dat het ook anders kan: hij vond zijn oplossing dicht bij huis.

Om veevoer te maken moeten hele stukken oerwoud verdwijnen, zodat er sojaplantages aangelegd kunnen worden. En om die soja vervolgens in Nederland te krijgen, leggen vrachtschepen behoorlijke afstanden af. Volgens Milieudefensie zou het daarom beter zijn als elke boer zijn eigen veevoer produceert. Met hun campagne Allemaal lokaal! moedigen ze Nederlandse boeren aan importsoja te verruilen voor 100% lokaal geteeld veevoer. Gerjo Koskamp van boerderij Ruimzicht is al om. Van de melk van zijn koeien wordt Aurora Lentekaas gemaakt, die – inderdaad – 100% lokaal is.

Waarom vind je het belangrijk om te werken met lokaal geteeld veevoer?

“Ik wil geen gesleep over de wereld. Het is inefficiënt en geeft het risico op geknoei met levensmiddelen. Daarnaast wil ik het verbruik van fossiele brandstoffen verminderen, de lokale economie stimuleren en geen zaken doen met multinationals. Toen we er een paar jaar geleden achter kwamen dat de soja in ons krachtvoer uit China afkomstig kon zijn, heb ik bij onze mengvoerleverancier aangegeven dat we dat niet meer willen. Het kan ook dichterbij.” 

Is dat niet heel veel gedoe?

“Ik boer al jarenlang zo duurzaam mogelijk. Het enige wat ik heb aangepast, is het krachtvoer. Het gaat dus niet alleen over mest en mineralen, ik zorg ook voor mijn eigen energieproductie. Tegenwoordig produceer ik met zonnepanelen alle stroom die ik nodig heb, en ook de shovel is inmiddels elektrisch. Daarnaast doe ik aan biobouw. Het is allemaal onderdeel van de maatregelen om mijn footprint zo klein mogelijk te maken.”

Hoe vervang je de soja?

“Door diverse soorten graan: triticale, gerst, tarwe en rogge. Dit wordt geteeld in de Achterhoek en daarna wordt er luzerne (een vlinderbloemige plant, red.) aan toegevoegd. Verder eten de koeien volop gras: sinds 1 april staan ze weer dag en nacht buiten te grazen. Ook in de winter, als de graszode niet te nat is, kunnen ze gewoon naar buiten.” 

Smaakt de kaas nog net zo lekker?

“Jazeker. Het krachtvoer bepaalt de smaak slechts voor een klein deel, omdat biologische boeren hun koeien een stuk minder krachtvoer geven. De smaak van de melk, en dus van de kaas, wordt vooral bepaald door het kruidenrijke grasland. Op dit moment staan er naast gras veel jonge veldzuring, veldkers, paardenbloemen en madeliefjes. En laten die laatste twee nou net als kruid te zijn toegevoegd aan onze Aurora Lentekaas.”

Meer weten? Kijk op allemaal-lokaal.nl