Gooi jij veel eten weg? 10x jullie ervaringen met voedselverspilling

Elke donderdag geven we je een kijkje in een populair topic op het VIVA-forum. Deze week: Wat vinden mensen van voedselverspilling en hoe pak je het aan? 10x jullie ervaringen

Je hebt te veel gekookt, geen trek meer of de smaak staat je niet aan. Er zijn veel redenen te bedenken voor de kilo’s eten die dagelijks in de vuilnisbak gekieperd worden. Een kwalijke zaak, want voedselverspilling is hartstikke slecht voor het milieu.

Voedselverspilling is een veelvoorkomend probleem, en dus zeker handig om er wat bewuster mee om te gaan. En wat blijkt: zo moeilijk is dat helemaal niet. Dit zijn de ervaringen van de VIVA-forummers.

Lees ook: Hoe zeg je subtiel dat iemand uit zijn mond stinkt? 10x jullie oplossingen

  • Dahlia74: ‘De houdbaarheidsdata op producten leveren hier een grote bijdrage aan. Ik let daar niet zo op, gebruik mijn zintuigen om te bepalen of iets nog wel of niet goed meer is. Verder kook ik gewoon niet te veel en koop ik ook weinig wat aan snel bederf onderhevig is.’
  • Koko67: ‘Ik gooi te veel weg. Ik kook nog steeds voor een gezin, terwijl mijn kinderen niet meer thuis wonen. Maar dat krijg ik mijn systeem maar niet in. Verder gooi ik vooral heel veel plastic weg, dat valt nu extra op omdat we een van de gemeente nu ook een plastic container hebben gekregen.’
  • Morgenstond_: ‘Wij koken vaak afgepaste hoeveelheden en wat overblijft wordt meestal bewaard. Soms vergeten we het dan wel op te eten. Dingen die we kunnen invriezen vriezen we in. Droge rijst ook. En het handige aan een baby is dat een overgebleven aardappel voor hem alweer in een prakje verwerkt kan worden. Ik gooi wel eens bedorven fruit weg. Dat gaat soms sneller dan je denkt…’
  • Pommelien34: ‘Hier gaat zelden iets weg. Voedselverspilling vind ik vreselijk. Mijn overgrootouders hebben de oorlog meegemaakt en ik heb van hen geleerd om nooit voedsel weg te gooien. Ik maak kleine porties en als we iets overhebben, dan maak ik de volgende dag iets met de restjes. Met wat creativiteit kom je al een heel eind.’
  • Damas: ‘Hier is er de intentie niks weg te gooien, maar in de praktijk vis ik dikwijls na een paar dagen in de koelkast alsnog een paar erwten/worteltjes et cetera uit de koelkast om weg te gooien… Het gaat dan om kleine restjes, meestal groenten of vlees, bijvoorbeeld een halve schnitzel omdat de kinderen minder aten dan ik gedacht had.’
  • Cateautje: ‘Ik gooi alleen de kapjes van het brood weg, verder niets. Heb er een hekel aan. Zonde van mijn geld ook, om zaken te kopen die je dan toch weggooit.’
  • Gioia82: ‘Ik zou graag minder willen weggooien. Brood gooien we nooit weg, dat vriezen we direct na kopen in. En ik probeer zoveel mogelijk slim te koken en restjes groenten e.d. te gebruiken. Maar alsnog kook ik vaak te veel, dan maak ik bijvoorbeeld hartige taart en dan is er nog een punt over, of een curry waar nog een portie van over is. Ik bewaar dat altijd wel en soms eet ik het ook op, maar vaak vergeet ik het en dan gooi ik het alsnog weg.’
  • Thordis*: ‘Ik gooi best veel weg, ik zou dat graag anders doen. Al heb ik de hele ‘eten mág je niet weggooien’-gedachte nooit zo gesnapt, als ik heel eerlijk ben.’
  • Aliva: ‘Ik gooi zeer weinig weg, ik krijg het gewoon niet over mijn hart. Als ik eraan denk hoeveel energie en grondstoffen in dat voedsel gestopt is… Dat is gezaaid, bemest, besproeid, geoogst, vervoerd, gewassen, verpakt, gekoeld, vervoerd, in de rekken gelegd, gekocht, vervoerd, gekoeld… Om dan weg te smijten. Dat is toch te erg voor woorden. En als er dan nog een dier voor gestorven is…’
  • Michella_1991: ‘Ik gooi nooit iets weg, tenzij ik het echt niet te eten vind. Gelukkig komt dat zelden voor. Vaak durf ik dingen die over de datum zijn nog gerust te eten. Als het er nog oké uitziet, waarom niet? Ik leef nog steeds.’

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Beeld: iStock

VIVA banner