Welk biertype ben jij?

Nu de zon heerlijk schijnt is het nóg lekkerder: een fris glas bier. 58% van de deelnemers van het Testpanel-bieronderzoek* drinkt bier op een zomerse dag.

Maar net zoals met wijn, kun je bij bier kiezen uit talloze varianten. Je denkt misschien al snel aan een standaard tapexemplaar, maar echt: er is véél meer. En ook voor een lange avond in de kroeg zijn er veel bijpassende bieren te vinden.

Terrastoppers

Drink jij een glas bier vooral als de zon schijnt en vergaat van de dorst? Dan kun je zeker kiezen voor een hoppige pilsener: dit wordt door velen gezien als de meest dorstlessende variant. Dit bier dankt zijn naam aan de stad Pilsen in Tsjechië, waaruit deze biersoort de wereld veroverd heeft. Een witbier doet het ook altijd goed op het terras. Deze ietwat zurige, frisse biersoort wordt gemaakt met een toevoeging van koriander en sinaasappelschillen. Nog een zomertopper: het fruitbier, bier waaraan verschillende soorten fruitextracten worden toegevoegd, die vervolgens negen maanden intrekken. En helemaal hot nu: de Radler, een bier dat voor de helft bestaat uit citroenlimonade. De naam is afgeleid van fahrradler (fietstoeristen). Een Radler bevat net wat minder alcohol dan een gewoon glas bier; ideaal dus als je na een pitstop niet zwalkend je weg wil vervolgen. 

Voor een fijne kroegavond

Vind jij een lekker glas bier juist uitstekend passen bij een lange kroegavond met vrienden? Een bockbier, die door het gebruik van geroosterd mout een robijnrode kleur heeft, is dan een supermatch. De geur is ietwat karamelachtig: lekker! Een donker bier kan zowel licht- of donkerbruin zijn. Vaak is het zo: hoe donkerder, hoe zwaarder het alcoholpercentage. De smaak is vaak licht zoetig, de afdronk ietwat bitter. De Amber, of Special Belge, is een – je raadt het al – amberkleurig bier. Hij heeft een licht fruitige toets en is ietwat bitter. Dan heb je ook nog het abdij- en trappistenbier: bieren die een rijke historie achter de rug hebben, maar nog steeds ontzettend populair zijn. Dikke kans dat jouw favoriete kroeg een mooi aanbod heeft.

Bierfactsbier

Je leest het: voor elk biertype is er wat wils. Uit onderzoek van hettestpanel.nl blijkt dat vrouwen toch vooral kiezen voor fruitige bieren als een Radler. 35% drinkt dat het liefst. Mannen gaan juist voor speciaalbier: één derde van de mannelijke respondenten vindt dat het lekkerst. 11% is van het type: doe maar normaal dan doe je al gek genoeg en kiest voor een ‘reguliere’ pilsener of blond bier. En hoeveel drinken we dan? Valt mee: gemiddeld 3,4 glazen op een avond. Meest populaire gelegenheden om bier te bestellen? Een zomerse dag (58%), barbecue (45%) en feestjes/verjaardagen (44%) doen het goed bij de bierdrinkers. Dat belooft een goudgele zomer…

*Onderzoek is uitgevoerd door hettestpanel.nl onder 2.740 mannen en vrouwen (juni 2015)