Wereldverbetermaal (+recepten!)

fair trade-recepten

Lekker eten en tegelijk de wereld een beetje beter maken, dat doe je als je kookt met Fair Trade Original producten en met producten die het keurmerk voor fairtrade dragen van Max Havelaar. En het mooie is: elke supermarkt verkoopt ze. Drie fairtrade recepten ter inspiratie!

QUINOA EN ZOETE AARDAPPELSALADE MET AVOCADO EN DILLE

Voor 4-6 personen: 1 pak fairtrade quinoa * 2 flinke zoete aardappels * 100 g pecannoten * 1 bos lente-uien * 1 flinke bos dille * 1 jalapeñopeper * 2 fairtrade avocado’s * fairtrade olijfolie * citroensap

Kook de quinoa in ruim gezouten water beetgaar. Giet af en laat afkoelen. Schil de aardappels en snij in kleine blokjes. Verhit een scheutje olie in een pan en roerbak de aardappelblokjes in ca. 10 minuten gaar en goudbruin. Rooster de pecannoten in een hete, droge koekenpan tot ze lekker beginnen te ruiken. Hak ze fijn. Snij de lente-ui, dille en de peper fijn. Schil de avocado en snij in blokjes. Meng alle ingrediënten vlak voor het serveren en breng goed op smaak met zout, olijfolie en citroensap. Lekker als lunch of maaltijdsalade, maar ook bij gestoomde zalm of kip van de barbecue.QuinoaAvacadoSalade

BANANENBROOD MET SINAASAPPEL, BANANENCHIPS EN ABRIKOZENJAM

Voor 6-8 personen: 350 g (gepelde) overrijpe fairtrade bananen * 2 eieren * 4 el gesmolten boter * 100 g bloem (voor brood) * 2 tl bakpoeder * 150 g fairtrade rietsuiker * rasp van 1 fairtrade sinaasappel * 1 zakje fairtrade bananenchips * 50 g grofgehakte, gezouten fairtrade walnoten * fairtrade abrikozenjam
Verwarm de oven voor op 170°C. Beboter en bebloem een cakeblik of lage taartvorm. Doe de bananen in een kom en prak met een vork. Klop (met een mixer) in een mengkom de eieren luchtig met de gesmolten boter. Voeg de (gezeefde) bloem, het bakpoeder en de suiker toe en klop kort met een houten lepel. Rasp de sinaasappelschil erboven, verkruimel de helft van de bananenchips en voeg toe. Voeg de walnoten toe en meng er zo snel mogelijk door. Schep het beslag in de vorm en laat in het midden van de oven in ca. 50 minuten goudbruin en gaar worden. Prik, om te checken of het klaar is, een houten satéprikker in het midden. Als die er droog uitkomt, is je brood klaar, laat anders nog 5 minuten doorbakken. Laat ca. 10 minuten afkoelen in de bakvorm, haal uit de vorm en laat verder afkoelen. Halveer het brood in de lengte en bestrijk de onderste laag royaal met jam. Plaats de bovenste laag er weer op en bestrijk die lichtjes met wat (warme) jam. Verkruimel de rest van de chips erover. Lekker bij een glaasje groene fairtrade thee, maar ook heerlijk als ontbijt: dan zonder de jam en chips, maar getoast met wat gezouten boter.
BananaBread

GROENE IJSTHEE MET LYCHEE, GEMBER EN LIMOEN

Voor 2 liter: 3 zakjes groene fairtrade thee met citroen * 1 stuk (ca. 5 cm) verse gember * 1 pak fairtrade lychee-nectar * 3 limoenen Zet sterke thee van 1 liter kokend water, de theezakjes en de geschilde en geraspte gember. Laat afkoelen en zet in de koelkast. Meng de koude thee met de lycheenectar. Snij de limoenen in dunne plakjes. Verdeel die met wat (geschaafd) ijs over de glazen. Schenk de ijsthee erop en garneer eventueel met een lychee.

LicheeGroeneThee

Beeld: Sven Benjamins Productie: Nadia Zerouali en Merijn Tol
He servies gebruikt in deze productie is verkrijgbaar bij alle Wereldwinkels en Waar winkels.