Zo voorkom je cravings naar chocola

chocolate cravings

Het is vier uur ’s middags en je voelt de bui al hangen. Even probeer je het gevoel nog te weerstaan, maar tevergeefs. Voor je het weet is de chocoladereep uit de kast, geopend én op. Maar vanaf nu niet meer, want er is een manier om je cravings naar chocola te grazen te nemen.

De wetenschapper Sophie Schumacher van de Flinder’s University in Adelaide zou een oplossing hebben gevonden tegen je cravings. Het gevaar zit ‘m volgens haar in onze levendige en visuele verbeelding. Door die te tackelen kunnen we onze vreetbuien voor zijn.

Maar hóe dan? Volgens Sophie is het niet moeilijk; je moet alleen zorgen voor afleiding in je hoofd. Zo helpt het om aan een wandeling in het bos of een verlaten strand te denken. Probeer niet alleen het beeld voor je te halen, maar ook de geur en geluiden.

Het best is om het gevoel te tackelen op het moment dat het ontstaat in je hoofd, het liefst nog voordat je honger hebt. Hoe langer je wacht, hoe groter de cravings worden en hoe moeilijker het is om ze te weerstaan. Ook geldt: oefening baart kunst. Na een tijdje zou je in staat moeten zijn automatisch je gedachten te af te leiden van de chocola zodra je een vreetbui voelt opkomen.

Een laatste tip: probeer te beseffen dat gedachten als ‘ik heb chocola nodig’ niet altijd waar zijn, en je ze dus ook niet steeds hoeft te volgen.

Beeld iStock
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.