Recept: Zomerse salades

zomerse salades

Zomerse salades geserveerd op een blaadje van Lidle Gem of Witlof.

Bij deze recepten heb ik blaadjes Lidle Gem en kleine blaadjes witlof gebruikt, in `snack-formaat`. Voor de foto heb ik er uiteraard al een paar thuis gemaakt, maar als je het meeneemt voor een picknick is het handig om de salades en de blaadjes apart in een bakje mee te nemen. Geen fan van witlof? Al deze salades zijn ook heerlijk voor op toastjes of stokbrood!

Tonijnsalade

Ingrediënten: tonijn uit blik, peper en zout, kappertjes, yogonaise/mayonaise, ketchup, gesnipperde sjalotjes, zilveruitjes in 4e gedeeld.

Snij de Sjalotjes heel fijn en deel de zilveruitjes (wel de kleintjes nemen) in vieren. Mix vervolgens alle ingrediënten door elkaar en voeg naar smaak zout en peper toe.
Tip: Wees zuinig met het toevoegen van de sauzen, later iets meer erbij doen is makkelijker!

Zalmsalade

Ingrediënten: Rode zalm (roze zalm uiteraard kan ook), fijn gesnipperd sjalotje, zoetzure augurk in kleine stukjes, peper en zout, gekookt ei, tomaat (alleen het vruchtvlees).

Zalm ontdoen van de graten en botjes. Snij de augurk, sjalot, ei en tomaat fijn en voeg deze toe aan de zalm. Naar smaak een beetje mayonaise of yogonaise toevoegen.
Tip: Bij grote hoeveelheden een scheutje augurkensap toevoegen.

Kipkerriesalade

Ingrediënten: kipfilet, gesnipperd sjalotje, peper en zout, mayonaise & kerriepoeder (of kerriesaus). Eventueel kun je ook nog verse kruiden toevoegen.

Snij de kipfilet in kleine stukjes, kort gaar bakken met peper en zout, kerriepoeder met de mayo mengen of  de kerriesaus gebruiken. Meng vervolgens ingrediënten door elkaar.

Tip: Wat ook heel lekker is bij deze salade is kleine stukjes ananas! Verse kruiden kun je ook uit het vriesvak kopen, dus zijn ze langer te bewaren.

Eiersalade

Ingrediënten: eieren, verse kruiden (bieslook of peterselie) mayonaise/yogonaise, peper en zout, en verder naar eigen smaak ham, sjalotje, bacon, tomaat. Voor vegetariërs uiteraard de ham/bacon weglaten.

Deze keer een lekker makkelijk eiersalade. Kook de eieren. Vervolgens voeg je de mayonaise, peper en zout, bieslook of peterselie toe. En kun je naar smaak hamblokjes, sjalotje, gebakken bacon of tomaat toevoegen aan de eiersalade. Zelf heb ik Italiaanse ham gebruikt, heerlijk! Voor de vegetariërs had ik een aparte eiersalade zonder ham.

Tip: Indien je van pittig houdt, kun je de salade nog extra op smaak brengen met een beetje sambal badjac! Trouwens makkelijk mee te nemen in een kleine weckpot. Bij meerdere gasten wel een grotere weckpot gebruiken dan op de foto.

De salades zijn ook te vervangen door krabsalade, garnalensalade, kaassalade en huzarensalade. Kortom alles wat jezelf lekker vindt! Hieronder kun je zien hoe het eindresultaat eruit zag bij mij.

Beeld: ©Mylene Valerie.