Zorgt ananas voor geprikkel in je mond? Dit is waarom

ananas prikken mond

Ananas-eters opgelet! Je hebt je dit vast en zeker weleens afgevraagd; waar komt dat prikkende gevoel in je mond vandaan bij het eten van een ananas?

Ananas is heerlijk, maar van dat gekke gevoel op onze tong en gehemelte zijn we op z’n zachtst gezegd niet echt fan. No worries: je bent niet de enige die hier last van heeft en nee, het is geen enge aandoening. De oorzaak van die prikkels is een enzym die in de vrucht zit, bromelaïne. Dat enzym kan niet goed verteerd worden in je mond, waardoor je een kriebelige, prikkelende en soms zelf een branderige tong en gehemelte krijgt.

Goed om te weten: je kan het gevoel makkelijk verminderen. Het enzym zit weliswaar overal in het vruchtvlees, maar is het meest geconcentreerd in het midden van de ananas. Daar is het vruchtvlees wat harder. Vind je het geprikkel echt irritant? Snijd dit gedeelte van het vruchtvlees dan uit je ananas.

Lees ook: 

Waarom je op zondagavond voor geen meter in slaap valt
A glass of wine a day, keeps the docter away: is rode wijn het medicijn?