Zware Koningsdag achter de rug? 5x katerontbijtjes

Een iets te leuke Koningsdag gehad waardoor je zojuist wakker bent geworden met een flinke kater? No problem. CookLoveShare heeft hun top 5 katerontbijtjes op een rij gezet, zodat je deze dag (hopelijk) toch nog doorkomt.

Eggs benedict

Dit heb je nodig (voor 4 personen): 100 milliliter witte wijn • 100 milliliter azijn (witte wijn) • 6 eieren • 4 plakjes achterham • 1 sjalotje (fijngesnipperd) • 5 peperkorrels (gekneusd) • 125 gram boter • bieslook (een paar sprietjes, fijngesneden) • zout en peper • 4 broodjes (beschuitbollen of English muffins, gehalveerd)

Zo maak je het: Meng in een steelpan de witte wijn met de helft van de azijn, het sjalotje en de peperkorrels. Laat op heel laag vuur koken tot het vocht is verdampt tot ongeveer een kwart. Schenk door een zeef en bewaar het vocht, gooi de rest weg. Breek 1 ei boven een bakje, zorg ervoor dat de dooier heel blijft. Breng water in een steelpan aan de kook. Voeg de rest van de azijn en wat zout toe en maak door met een pollepel te roeren een draaikolk. Schenk het ei uit het bakje in de kolk; hierdoor blijft het ei in het midden van de pan mooi bij elkaar. Laat het water net niet koken en pocheer het ei een paar minuten tot het wit is gestold, maar de dooier nog zacht is. Schep het ei uit de pan met een schuimspaan en leg het in een diep bord. Pocheer op deze manier nog drie eieren. Laat de boter smelten in een steelpan. Splits in de tussentijd de andere eieren en doe de dooiers in een vuurvaste kom. Het eiwit kun je gebruiken voor bijvoorbeeld een (mini-)pavlova. Meng de dooiers met de ingekookte wijn. Zet de kom op een pan zacht kokend water. Laat de kom het water niet raken. Klop de dooiers zodat ze wat bleker worden. Meng beetje bij beetje de gesmolten boter erdoor tot je een dikke saus hebt. Draai het vuur uit als je op de helft bent met het toevoegen van de boter. Breng op smaak met zout en peper. Rooster de muffins, beschuitbollen of broodjes. Leg er een plak ham op. Schenk wat van het hete water uit de pan over de eieren zodat ze weer een beetje warm worden en leg de eieren op de ham. Schep naar smaak de saus erover en garneer met bieslook.

Tosti met banaan, pindakaas en sambal

Dit heb je nodig (voor 4 personen): 8 sneetjes brood (naar keuze) • 6 eetlepel Calvé pindakaas • 2 theelepel Conimex sambal oelek (of voor extra pit: sambal badjak) • 2 bananen • 100 gram taugé

Zo maak je het: Besmeer voor vier tosti’s vier sneetjes brood met een eetlepel pindakaas en sambal naar smaak. Beleg met de plakjes van een halve banaan per besmeerd broodje. Eindig met een pluk taugé. Besmeer de overige sneetjes nog met een dun laagje pindakaas en leg op het belegde broodje. Plaats in het grill- of tosti-apparaat tot de buitenkant lekker knapperig geworden is en serveer de tosti’s diagonaal doorgesneden.

Broodje croque madame

Dit heb je nodig (voor 4 personen): 4 eieren • 4 plakjes ham • 8 plakjes kaas • 4 broodjes (ronde) • bakje tuinkers

Zo maak je het: Snijd een kapje van de broodjes en halveer ze dan nog eens (zodat je in totaal drie stukken brood hebt). Rooster de broodjes goudbruin in een pan met een beetje margarine of in een broodrooster. Beleg één helft met een plakje ham en een plakje kaas. Beleg de andere helft met een plakje kaas en laat een beetje smelten onder de grill. Bak ondertussen spiegeleieren en breng op smaak met peper en zout. Stapel de helften op elkaar en leg er een spiegelei bovenop.
Garneer met plukjes tuinkers.

Banana pancakes

Dit heb je nodig (voor 4 personen): 1 snufje vanille-extract (extra smaakmaker) • scheutje honing • 1 banaan • 1 snufje kaneel (extra smaakmaker) • 1 snufje zout (extra smaakmaker) •2 eieren

Zo maak je het: Prak de banaan fijn, totdat er een soort papje ontstaat. Kluts de eieren in een kommetje totdat ze één geheel vormen. Kluts niet te lang door. Voeg de banaan bij het eimengsel en roer even goed door. Voeg ook eventueel een snufje zout en wat kaneel toe. Verwarm wat olie (zonnebloemolie of kokosolie) in een koekenpan en doe wat beslag in de pan en bak pannenkoekjes met een diameter van ongeveer tien centimeter. Draai om wanneer de onderkant mooi bruin is. De bovenkant is dan hoogstwaarschijnlijk nog niet gestold, dus het omgooien is even oefenen. Let wel goed op, want de pannenkoekjes kunnen snel bruin worden. Herhaal dit totdat je beslag op is.

Avocado sandwich

Dit heb je nodig (voor 2 personen): 1 citroen • 10 kerstomaatjes • 40 g Becel 100% plantaardig • 1 rijpe avocado • 1 kleine ui of lente-ui • 5 takjes dille en/of bieslook • 4 sneetjes volkorenbrood

Zo maak je het: Rasp de helft van de gele schil van de schoongeboende citroen eraf. Snijd 2 plakjes uit de citroen. Snijd de kerstomaatjes in vieren. Snijd de avocado in vieren, wip de pit eruit en trek de schil eraf. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Druppel er een beetje citroensap over (uit de halve citroen) en schep het erdoor. Pel de ui (dit is niet nodig als je een lente-uitje gebruikt) en hak of snijd hem fijn. Hak de dille en/of knip het bieslook fijn. Schep de tomaatjes met de avocado, de ui, de citroenrasp en de dille of het bieslook door elkaar. Breng op smaak met grof gemalen peper en nog wat citroensap. Bestrijk de sneetjes brood met de margarine en verdeel het avocadomengsel over 2 sneetjes brood. Leg de rest van de sneetjes brood erop.

Bron CookLoveShare