Belastingaangifte doen is niet ingewikkeld! #fokdehokjes

Vooroordelen: iedereen heeft ze. Aan ons de taak om ermee af te rekenen. Neem nou de belastingaangifte die, zoals elk jaar, weer ingevuld moet gaan worden. Is dat nou werkelijk zo ingewikkeld als we allemaal denken? Tijd om die mythe te ontkrachten.

Hokje: ingewikkeld

Naam: Belastingdienst
Vooroordeel: belastingaangifte doen is ingewikkeld

– Bij de Belastingdienst duurt het lang voordat je bericht krijgt over je aangifte.
Nou, dat valt dus wel mee. Zeker als je in je achterhoofd houdt hoeveel Nederlanders elk jaar belastingaangifte moeten doen. Die aangifte moet uiterlijk op 1 mei binnen zijn. Maar als jij zorgt dat de Belastingdienst ’m voor 1 april ontvangen heeft, krijg je voor 1 juli bericht. Rekening houdend met hoeveel werk het is om al die aangiftes te checken, is dat helemaal niet zo lang.

– Belastingaangifte doen is complex. Je bent er dagen mee bezig.
Belastingaangifte doen lijkt misschien iets wat alleen voor accountants is weggelegd. Maar, zoals jarenlang beloofd in de reclame: ze hebben het de laatste jaren echt makkelijker gemaakt. De Belastingdienst vult nu bijna al je gegevens al automatisch voor je in. Dat betekent dat je ze eigenlijk alleen nog maar hoeft te controleren. Klopt alles? Dan is het een kwestie van ondertekenen en kan de aangifte de deur uit. Niks moeilijks, tijdrovends of ingewikkelds aan!

– De Belastingdienst is ouderwets.
De Belastingdienst bestaat al jaren, maar gaat – thank god –- wel met z’n tijd mee. Dat is ook een van de redenen dat je geen uren meer bezig bent met je aangifte invullen, zoals toen alles nog met pen en papier moest. Tegenwoordig gebruik je MijnBelastingdienst.nl om online je aangifte te doen. Of, als je een eenvoudige aangifte hebt, de aangifte-app! Zelfs de beruchte blauwe envelop wordt meer en meer verleden tijd. Je post ontvang je tenslotte digitaal via MijnOverheid.nl.

Meer informatie over je belastingaangifte doen? Klik dan hier

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de Belastingdienst. 

Beeld: iStock