Financiële doelen stellen (en ze ook écht halen) doe je zo

Miljonair worden klinkt als een leuk financieel doel, maar is – tenzij je bepaald trouwmateriaal onder de knop hebt – misschien niet heel haalbaar. En laat een zekere dosis realisme nu net een van de voorwaarden zijn om je doelen überhaupt te halen. Wat nog meer? Je leest het hier.

VIVA samen met Aegon

#1 Geef je doel een smoel
Met vage plannen win je de wereld niet. Daarom is ‘sparen voor later’ geen goed doel, maar ‘geld opzij zetten voor een wereldreis’ wel. Maak een lijstje met financiële doelen die écht bij jou passen, zet ze op papier en maak ze zo concreet mogelijk.

#2 Doe je niet beter voor dan je bent
Stel: je bent geen goede spaarder. Hoe realistisch is het dan dat je de komende tijd ineens 500 euro per maand gaat sparen? Mislukking gegarandeerd. Begin liever met een kleiner bedrag, zoals 50 of 100 euro. Als dat lukt, kun je het spaarbedrag voor de volgende maand steeds een beetje verhogen.

#3 Focus op de lange termijn
Als je in de stad loopt, kan het heel verleidelijk lijken om tóch even die jeans te halen in de uitverkoop. Vermijd dit soort valkuilen door te denken aan de lange termijn: de aankoop van een auto, die felbegeerde reis of de verbouwing van je huis. Nu even afzien = straks je doel bereiken.

#4 Schakel een hulplijn in
Een financieel adviseur kan je helpen met het maken van een financieel plan. Ja, dat advies kost geld, maar het geeft wel overzicht en inzicht om je financiën op een slimme manier te regelen. Voor de korte én de lange termijn. Oftewel: je bent uiteindelijk goedkoper uit.

Master of money

Veel mensen denken dat ze hun financiën helemaal onder controle hebben, maar in de praktijk valt dat vaak tegen. Strikvraag: zijn jouw verzekeringen nog up-to-date? Enne: hoeveel pensioen bouw je op? Aegon helpt je met de Goed met geld-test ontdekken welk financiële type jij bent, zodat je meer grip krijgt op wat erin en – vooral – eruit gaat.