Geldcoach Hilde: ‘Maak keuzes die bij je passen’ (+ win een online coachingsessie!)

Money, money, money… Geld uitgeven is een van onze grootste hobby’s, maar zo nu en dan moeten we er ook serieus mee omgaan. Bijvoorbeeld als je grootse plannen hebt zoals een huis kopen of een reis maken. Iemand die je daarbij kan helpen is geldcoach Hilde Radt. Wij vroegen haar beste budgettips en naar de online coachingcall (misschien heb je het al in VIVA gespot) die je hier op VIVA.nl kunt winnen!

Beeld Marleen Sahetapy (foto Hilde), Sandy van Helden via New Chique Agency (illustratie)

Ben je altijd met geld bezig geweest?

“Ja, als meisje was ik altijd al dingetjes aan het verkopen, kijken hoeveel geld ik nodig had om bepaalde spullen te kopen en ik heb altijd bijbaantjes gehad. Vakken als rekenen en economie vond ik altijd interessant. Ik ben later ook bedrijfseconomie gaan studeren, waar ik erachter kwam dat er veel meer jongens dan meisjes de economische kant opgaan. Die verschillen tussen mannen en vrouwen interesseren mij enorm, en daarom ben ik, naast bedrijfseconomie, ook economische psychologie gaan studeren.”

Wat doe je precies als geldcoach?

“Ik help vrouwen met hun financiële vragen. Ik werk veel met ondernemers die bijvoorbeeld hun eigen bedrijf willen starten. Ze komen bij mij met vragen of dat haalbaar is, en hoeveel ze dan moeten verdienen. Onlangs kwam er een stel bij mij, ze hadden de wens om te emigreren. Ze konden in het desbetreffende land geen hypotheek krijgen, was er misschien een andere manier? Uiteindelijk hebben we uitgezocht dat haar man nog twee jaar moet studeren zodat hij daar op een internationale school zou kunnen gaan werken en berekenden we hoeveel geld ze tegen die tijd nodig zullen hebben. Ook heb ik veel cliënten die bij me komen om hun financiën in kaart te brengen. Dan kijken we samen waar ze op kunnen besparen en waar ze meer op kunnen binnenhalen.”

marleen-sahetapy-fotografie-hilderadt-120
Geldcoach Hilde

Je helpt alleen vrouwen. Waarom?

“Vrouwen kijken heel anders naar geld dan mannen. Mannen linken het hebben van veel geld vaak aan status en macht en komen er graag voor uit dat ze veel geld verdienen. Bij vrouwen spelen blokkades veel meer een rol dan bij mannen. Vrouwen willen ook graag geld verdienen, maar zeggen het niet. Om meer geld te verdienen moet je ook zichtbaar zijn. Als je dat doet, ben je al snel een koude tante of een bitch. Daarnaast staan vrouwen er veel meer voor open om gecoacht te worden.”

Heb je ook weleens lastige cases?

“Onlangs was er een vrouw die diep in de schulden zat, ze had bijna twee ton schuld. Zulke problemen kan ik niet in een middagje oplossen. Ik ben geen budgetcoach die lange trajecten in gaat, maar help haar wel verder door iemand in te schakelen die haar wél kan helpen.”

Heb je budgettips om 2017 met een gevulde rekening door te komen?

“Mijn belangrijkste tip is om te besparen op dingen die je niks interesseren. Zorg dat je vaste lasten zo laag mogelijk zijn. Weet hoe je hypotheek of huur in elkaar zit en probeer dat zo goedkoop mogelijk te houden. Ik zeg niet dat je in een klein hutje moet gaan wonen, woon waar je wil, maar wel zo goedkoop mogelijk. Zo houd je geld over voor dingen die je wel leuk vindt. Daarnaast is het ook slim om bij je verzekeraar of je provider van je telefoonabonnement te onderhandelen over je deal. Laat je abonnementen niet automatisch doorlopen, maar waag er een telefoontje aan. Laat weten dat je wel tevreden bent, maar dat je bij de concurrent een leuke aanbieding krijgt. Vaak krijg jij die dan ook, en dat kan je best veel opleveren. Op mijn site en Facebookpagina plaats ik elke week vlogs met bespaartips. Het is vooral belangrijk dat je een keuze maakt die bij je past. Als je wat geld over hebt en je wilt beleggen: prima. Maar als jij slecht slaapt van het feit dat je dan risico loopt, moet je het niet doen. Sommige zullen je gek vinden omdat je meer kan verdienen, maar als jij je er niet goed bij voelt, moet je het gewoonweg niet doen.”

We mogen 3 online coachingsessies weggeven. Wat kunnen de winnaressen daarvan verwachten?

“De winnaressen kunnen met allerlei vragen bij mij terecht. Wil je bijvoorbeeld je droomreis maken of zou je je eigen bedrijf willen starten, maar wil je eerst checken of het financieel haalbaar is? We gaan dan concreet kijken hoe duur het is. Het voordeel van een online sessie is dat jij thuis zit en al je gegevens bij de hand hebt: je papieren, inzicht in je rekeningen. We kijken welk gat je eventueel nog te dichten hebt en zorgen ervoor dat dat gedicht wordt.”

Winnen?

Misschien heb je het al in VIVA gespot: we mogen 3 online coachingsessies weggeven met Hilde. Lijkt jou dat wel wat? Laat hieronder weten waar Hilde je mee zou kunnen helpen wat betreft jouw financiële situatie en maak kans! Winnaressen krijgen persoonlijk bericht.

Deze winactie is verlopen, je kunt niet meer meedoen. De winnaars hebben persoonlijk bericht gehad.