Samenwonen zonder financiële kleerscheuren

Al jullie geldzaken op één grote hoop? Of houd je de boel strikt gescheiden? En hoe zit dat met iets als verzekeringen? Ga je samenwonen, dan komt daar meer bij kijken dan alleen een verliefde blik en een verhuiswagen. Dit stappenplan loodst je er zonder financiële kleerscheuren doorheen.

VIVA samen met Aegon

#1 Zet alles op een rijtje
Maak een lijst met gezamenlijke uitgaven – denk: huur, verzekeringen, boodschappen – en persoonlijke uitgaven zoals cadeautjes en kleding. Het risico op ruzies over geld daalt aanzienlijk als helder is wat uit de grote pot gaat en wat voor eigen rekening komt.

 #2 Maak een (eerlijke!) verdeling
Op één grote hoop gooien kan, maar je kunt ook een verdeling maken naar verhouding van inkomen. Liever allebei de helft betalen? Ook prima. Of misschien werkt het voor jullie wel het beste om aan het eind van de kosten allebei hetzelfde bedrag over te houden.

#3 Open een gezamenlijke rekening
Da’s handig voor vaste lasten, huishoudelijke uitgaven, vakanties und so weiter. Zorg ervoor dat dit rekeningnummer in het systeem komt van alle bedrijven en instanties waar jullie als koppel mee te maken hebben: zoals huisbaas, verzekeringsmaatschappij en belastingdienst.

#4 Check de verzekeringen
Ga eens na welke verzekeringen jullie allebei hebben. Tien tegen één dat er het een en ander dubbelt. Opzeggen = minder premie! Tip: controleer de waarde van jullie inboedel, want die kan stijgen doordat jullie gaan samenwonen.

#5 Investeer in een samenlevingscontract
Een samenlevingscontract van een notaris klinkt misschien a-romantisch, maar het is gewoon slim om wat afspraken op papier te hebben. Zoals: wie betaalt wat, wie krijgt wat na een break-up en hoe verdelen jullie je spaargeld als jullie uit elkaar gaan?

Master of money

Veel mensen denken dat ze hun financiën helemaal onder controle hebben, maar in de praktijk valt dat vaak tegen. Strikvraag: zijn jouw verzekeringen nog up-to-date? Enne: hoeveel pensioen bouw je op? Aegon helpt je met de Goed met geld-test ontdekken welk financiële type jij bent, zodat je meer grip krijgt op wat erin en – vooral – eruit gaat.