Slim budgetteren (zonder gierig te zijn) doe je zo

Etentje hier, spa-sessie daar. Je wil het allemaal.  Alleen: die nullen op je bankrekening komen nu wel heel akelig dichtbij… Om voor eens en voor altijd uit de rode cijfers te blijven: een spoedcursus budgetteren voor de lange én korte termijn.

VIVA samen met Aegon

#1 Zorg voor overzicht

Slim budgetteren start met genoeg inzicht in je financiën. Wat komt er elke maand binnen? Wat gaat eruit? Het klinkt een beetje vorige eeuw, maar het good old huishoudboekje is een slimme manier om bij te houden hoe je er financieel voor staat. Noteer per maand alle (ja, álle) vaste en incidentele uitgaven en tel ze bij elkaar op. Zo weet je hoeveel je er gemiddeld doorheen jast.

#2 Maak een potje

Als je wasmachine of verwarmingsketel d’r aan gaat, wil je niet over twee of drie maanden pas een nieuwe kunnen aanschaffen. Het is handig om voor zulke onverwachte uitgaven een potje te hebben. Dat hoeft niet immens groot te zijn; een paar duizend euro is meestal voldoende. Handige richtlijn van het Nibud: zet elke maand tien procent van je netto salaris opzij en je zit (bijna) altijd goed.

Noteer per maand alle (ja, álle) vaste en incidentele uitgaven en tel ze bij elkaar op

#3 Spaar voor later

Sparen voor die ene verre reis of een nieuwe auto, dat wil wel. Maar sparen voor de studie van je kinderen of je pensioen? Da’s vaak een beetje een ver-van-je-bed-show. Toch is het geen gek idee om alvast wat extra spaargeld opzij te zetten voor doelen die verder weg liggen. Zo haal je er meer rendement uit en profiteer je mogelijk van prettige belastingvoordelen. Katsjing!

Welk geldtype ben jij?
Veel mensen denken dat ze hun financiën helemaal onder controle hebben, maar in de praktijk valt dat vaak tegen. Ontdek het geldtype dat je bent, zodat er beter inzicht komt in wat er wel of juist niet in december te besteden is. Tip: de Goed met geld-test van Aegon.