Gratis zorg voor slachtoffer seksueel geweld

centrum seksueel geweld

Slachtoffers van seksueel geweld hoeven binnenkort geen eigen risico meer te betalen voor hun medische zorg. Het gaat om een proef van een jaar, om te kijken of de financiële bijdrage die slachtoffers nu wel kwijt zijn, een drempel vormt voor deze groep om zich te melden.

Date rape

Stel je voor: je gaat een avond op stap, leert een leuke jongen kennen en jullie beleven een gezellige avond. Je besluit met hem mee naar huis te gaan, maar eenmaal daar aangekomen, slaat de sfeer om. De deur gaat op slot en hij dringt aan op seks. Je wilt niet, zegt nee, maar de jongen gaat toch – bruut – zijn gang. Je wordt verkracht.

Hulp

Eenmaal terug thuis wil je forensische, medische en psychische hulp. Je wilt je laten onderzoeken op de Eerste Hulp, je wilt een paar weken later je laten testen op een zwangerschap en soa’s, je wilt weten wie deze jongen is en hoe hij kan worden opgepakt en je wilt praten over deze heftige gebeurtenis. Maar dit kost tijd, energie en geld. Voor veel vrouwen een reden om niet op zoek te gaan naar hulp.

Een kromme verhouding

Think about it: je hebt een van de ergste dingen in je leven meegemaakt, voelt je aangedaan en toch is de brug naar hulp te hoog. Er zijn tal van verschillende instanties en dat kan vrij intimiderend zijn. Tot voor kort was de hulp voor seksueel geweld erg versnipperd in Nederland. Maar sinds 2012 kunnen slachtoffers voor onderzoek terecht bij het Centrum Seksueel Geweld (CSG), dat op zestien plekken in Nederland zit. De medische zorg die slachtoffers daar ontvangen, valt onder het eigen risico. Dat is vrij krom, toch? Jij bent het slachtoffer, maar draait wel op voor de kosten. Dat is bij een auto-ongeluk, waar de schuldige opdraait voor de schadekosten, wel anders.

Vergoeding

Na veel Kamervragen van onder meer CDA, D66 en PvdA wil het ministerie van Justitie en Veiligheid nu bekijken of de eigen betaling een drempel vormt voor slachtoffers om zich te melden. Mensen die zich melden bij een van de locaties van het CSG kunnen gedurende de proef een vergoeding krijgen, zodat ze niet zelf voor de kosten opdraaien.

Alle hulp onder één dak

Met de komst van het Centrum Seksueel Geweld is geprobeerd alle hulp – van forensisch arts, forensisch rechercheur, zedenrechercheur, arts tot verpleegkundige – onder één dak te brengen. Hierdoor hoeft een slachtoffer niet vaker dan nodig zijn verhaal te vertellen. In 2016 (de meest recente cijfers) klopten 1.945 personen aan bij het CSG. Dat komt neer op 5 meldingen per dag. Volgens het CSG is dit ‘slechts het topje van de ijsberg’ en blijft het moeilijk om het aantal slachtoffers van seksueel geweld in kaart te brengen.

Wil jij meer informatie over het Centrum Seksueel Geweld of ben je slachtoffer van een aanranding of verkrachting? Bezoek dan centrumseksueelgeweld.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.