Bye bye, gespleten haarpunten: ik liet mijn haar knippen met een elektrisch verwarmde schaar

kapper warme schaar

Heb jij last van gespleten haarpunten en droom je van volumineuze, pluisloze lokken? Een knipbeurt met een warme schaar zou dé oplossing zijn, zo beweren diverse haarexperts. VIVA’s Jessica nam de proef op de som.

Wait, what? – was mijn eerste reactie toen ik las over deze behandeling. Want als de hitte van föhns, stijl- en krultangen uit den boze is, waarom nu dan een warme schaar loslaten op m’n haarpunten? Toch zijn er veel mensen die ‘The Carecut’ omarmen. Hoog tijd om zelf eens te testen, dus.

The Carecut is een knipbeurt waarbij gebruik wordt gemaakt van een speciale elektrische schaar. Deze ‘verzegelt’ de haarpunten, waardoor het vocht en de natuurlijke verzorgingssubstanties behouden worden. Het resultaat: gezond, sterk haar zonder gespleten haarpunten. Met name lang haar zou erbij gebaat zijn. In Nederland zijn er inmiddels 17 salons waar je met een warme schaar onder handen genomen kan worden.

Voor de knipbeurt (m’n haar zat hier nogal wild omdat het uit een knot kwam)

Ik word voor de knipbeurt overgeleverd aan kapper Jeffrey Janssen. Voordat hij met m’n haar aan de haal gaat, bestudeert hij de structuur ervan. De elektrische schaar kan – afhankelijk van de dikte van het haar – op drie verschillende temperaturen verwarmd worden. Niet geheel verrassend wordt ie voor mijn dikke bos op de warmste stand gezet.

Behalve dat mijn haar droog geknipt wordt, is de knipbeurt voor mij niet anders dan normaal. De schaar komt alleen in contact met mijn haarpunten, dus ik merk niet eens dat ie warm is. Jeffrey vertelt dat hij zelf in het begin wel even moest wennen aan de schaar. Omdat ie aan een snoer in het stopcontact zit, kan hij er bijvoorbeeld niet even casual een rondje mee draaien. Inmiddels is hij er gelukkig helemaal aan gewend.

Na de knipbeurt

Als ik na de knipbeurt met mijn vingertoppen langs m’n haarpunten glijd, voel ik daadwerkelijk dat ze ‘gesloten’ zijn. Of ik met het oog ook echt verschil zie, vind ik moeilijk te zeggen. Mijn haar is nu door de kapper in model gebracht, dus het zit sowieso anders dan wanneer ik het zelf doe. Bovendien leidt de schaar volgens Jeffrey niet direct tot een verbluffend verschil. Het gaat met name om het resultaat op de lange termijn. Omdat m’n puntjes afgesloten zijn, zou het langer moeten duren voor ik weer een knipbeurt nodig heb.

De weken na m’n kappersbezoek ben ik uiterst tevreden. M’n haar zit goed in model en ziet er gezond uit. Wel merk ik dat het na anderhalve maand – ongeveer even snel als normaal – toch weer tijd wordt voor een knipbeurt. Als ik mijn eigen kapper vertel over m’n warmeschaarexperiment, bekijkt ze m’n punten. Volgens haar zijn de haarschubben aan de onderkant helemaal gesloten, terwijl ze daarboven  wat meer ‘open’ staan. Zou het door de warme schaar komen? Ze kan het niet met zekerheid zeggen, maar opmerkelijk is het zeker.

Meer Jess test? Lees ook:
Jess test: de spotgoedkope wondermascara van Kruidvat
Jess test: de nieuwe bagel met krekels en meelwormen van Bagels & Beans
Jess test: een week lang leven op poedervoedsel van Jimmy Joy
Jess test: pijnloos ontharen met nieuw soort wax
Jess test: tandenpoetsen met houtskool
Jess test: make-up verwijderen met olie uit een avocado
Jess test: tandenpoetsen met kokosolie

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

 

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.