Zwangerschapsyoga: de partnerles

Gisteravond was het dan zover: de eerste zwangerschapsyogales met partners – alleen heb ik er geen. Dus dat was… Tja.

Da’s heel geen vogel yoga
Vooraf was ik al lichtelijk nerveus over die zwangerschapsyogacursus – leuk galgjewoord. Gelukkig kreeg ik van jullie veel positieve feedback toen ik me afvroeg: ‘Zwangerschapsyoga. Theekransje of..?

Nou… Yoga is het niet. Een zonnegroet zul je ons niet zien doen. En ook geen downward dogs, bruggetjes, hoofd- en schouderstanden, enzovoort. Wel had de juf gelijk: twee weken later wil ik al dat soort fratsen al niet meer. Liep ik ooit marathons, nu fiets ik langzamer dan een hoogbejaarde op een fiets met motor.

Theekransje: met mannen
De les begint standaard tien minuten te laat, het laatste kwartier blijkt ingeruimd om bij te praten. Toch een theekransje. Bij dat kwartier heb ik me inmiddels neergelegd (zennnn), bij dat late beginnen niet (grrrr).

Gisteren was dan de eerste van de drie partnerlessen. Een theorieles. Vooraf begreep ik dat een aantal vrouwen hun man niet mee zou krijgen: ‘Ik mag tijdens de bevalling toch niks doen van je’, citeerde een van hen haar partner. En dus verwachtte ik een gemengde groep: vrouwen met, vrouwen zonder vent.

Confronterend? Stress!
“Komt jouw partner wat later?” vraagt de docente. “Ik heb geen partner. Ik was die ene zonder,” grap ik. Ze waarschuwt me dat de vorige keer ‘een meisje’ het heel confronterend vond. Waar ik prompt zenuwachtig van werd. Zeker toen de stelletjes binnen kwamen stromen. Gelukkig was er Twitter – daar kon ik mijn stress kwijt.

Al snel na het begin van de les, blijkt dat de situatie niet anders is dan anders. Ik ben omringd door de Ark van Noach. Maar dat ben ik al zooo lang gewend, dat is allang niet meer ongemakkelijk. Ik vind het zelfs wel grappig, kijken hoe dat werkt bij al die koppels.

Toch een vraag
Toegegeven: de komende twee praktijklessen zijn niet handig in je eentje. Dan dien je wel een vorm-van-partner mee te nemen. Een vriendin, een vriend. Het doet er niet toe, maar liefst degene die je straks ook door je ontsluitingsweeën helpt –> ik heb gisteren geleerd over de drie bevallingsfasen, jawel.

Degenen die ik bij de bevalling wil, moeten echter twee uur rijden. Die kan ik dus niet meevragen naar zo’n les op maandagavond.
Zal ik die partnerlessen inhalen tijdens een ‘gewone’ les? Of is het slim met wie-dan-ook ernaartoe te gaan?

CC foto: christyscherrer