Kopen zonder Kijken: Alex en Bob vragen alweer om extra geld en warempel, er is extra geld

kopen zonder kijken

Gisteren was het weer zover: na Joeke en Fernant van vorige week was het ditmaal de beurt aan yuppenkoppel Kaat en Maarten om mee te doen aan ‘Kopen zonder Kijken’. Hun huizenjacht bevindt zich al twee jaar in een impasse, want echt besluitvaardig is het koppel niet. Maar gelukkig heb je daar Alex, Bob en natuurlijk Ibiza-Barbie Roos. 

Van Rotterdam naar Breda via Bali

Maak kennis met Kaat en Maarten, de deelnemers van de tweede aflevering van Kopen zonder Kijken. Het koppel heeft elkaar leren kennen via de datingapp Inner Circle, sprak af op een romantisch bruggetje en is sindsdien dolverliefd. Kaat, die werkt in Den Haag, trok al snel bij Maarten in Rotterdam in. Samen wonen ze nu al enkele jaren in een klein appartementje in het bruisende hart van Rotterdam.

De rumoer en centrale ligging van de stad die ze ooit zo leuk vonden, is hen nu gaan tegenstaan. Het koppel wil rust, ruimte en Breda. En een Balinese badkamer, althans, hij dan. Al twee jaar zijn ze op zoek naar een koophuis, al twee jaar zweven ze tussen hoop en vrees. Kaat en Maarten zijn namelijk niet heel goed in knopen doorhakken. Eigenlijk, als je ze zo hoort praten, is het niet echt een koppel waarvan je zou zeggen dat ze een risico als kopen zonder kijken zouden durven nemen. Maar toch, toch!, roepen ze de hulp van Alex en Bob in. En met een budget van 450.000 euro zou dat moeten goed komen…

Op loopafstand van het station

Kaat en Maarten hebben eigenlijk ‘niet veel’ eisen. Het huis moet in een leuke wijk staan, vier slaapkamers en een tuin hebben en er moet ruimte zijn voor de mancave van Maarten. Liefst een huis ‘met karakter’. De hardste eis komt van Kaat: het huis moet op loopafstand van het station liggen.

Aankoopmakelaar Alex, niet vies van een snelle rekensom, beseft al snel dat ze veel vierkante meters op dure plekken willen. Vooral het criterium van de loopafstand van het station is een obstakel voor het budget. Met ferme woorden maakt hij duidelijk dat het budget ontoereikend is voor wat ze willen. Kan er nog wat geld losgepeuterd worden?

Overbieden

En warempel, dat kan. Kaat en Maarten verhogen het budget naar 500.000 euro. En vertellen en passant dat er een baby op komst is, iets wat de oplettende kijker al lang had gezien. Het babynieuws zorgt voor druk op de ketel en Alex overbiedt 30.000 euro op een huis van 435.000 euro – op loopafstand van het station.

Wel opvallend is dat de harde eis van Kaat tijdens de puzzelroute al vrij snel begint ‘af te glijden’. ‘Nu ik hier sta, vind ik fietsen naar het station ook helemaal niet erg’. Dat had ze zich op zich eerder mogen bedenken, gezien het beperkte budget.

De overbieding zorgt namelijk later voor paniek bij Kaat en Maarten: ze hadden niet zien aankomen dat Alex zou overbieden op een huis, iets dat ze zelf nooit zouden hebben gedaan (vandaar dat hun zoektocht ook niet opschoot).

‘Niet eens een kookeiland’

Het zorgt ervoor dat Bob de Bouwer een budget van 35.000 euro voor de verbouwing heeft. Met zo’n budget kan hij natuurlijk niet zo veel als hij zou willen, ‘niet eens een uitbouw of kookeiland’, maar wel sloopt hij de keuken en badkamer eruit en de muren worden opnieuw gestuukt. Voor de ‘look & feel’ klopt hij bij Roos aan, aan haar de taak om ‘een stukje Bali in huis te brengen’. Dat moet Roos, op Twitter omgedoopt tot Ibiza-Barbie, wel lukken met al haar tierelantijntjes.

Pardoes uit de Efteling

Roos, gehuld in een fluwelen ochtendjas meets Pardoes uit de Efteling, kiest voor tegels met een houtlook, tot afschuw van Bob. Maar goed, je wilt Bali vibes dan krijg je Bali vibes. Ze topt de badkamer af met een aantal grote planten. Planten zo groot dat een van de twee wasbakken bijna niet toegankelijk is. Precies zoals op Bali. Maar het blijkt een schot in de roos: de badkamer is ‘precies zoals Maarten het zelf zou hebben gedaan’. De rest van het interieur wordt op Twitter afgedaan als ‘lekker doorsnee’ en reken maar van yes dat de zwarte stalen deur daar wat mee te maken heeft.

kopen zonder kijken
Kaat en Maarten dolgelukkig op hun nieuwe bank. ‘We hebben zolang naar banken gezocht!’
kopen zonder kijken
De woonkamer van Kaat en Maarten.
kopen zonder kijken
De Balinese badkamer.

Roos krijgt de styling ‘op het nippertje weer af, joh’ en Kaat en Maarten zijn mega enthousiast over het resultaat, wat knap is voor mensen die zelf geen knopen kunnen doorhakken.

De volgende aflevering

Kopen zonder Kijken is pas twee afleveringen ver in het nieuwe seizoen. Toch hopen de kijkers volgende week op een ander soort huis. De truc van het programma is om met weinig iets leuks te maken. Nu wordt er steeds een extra lade met geld opengetrokken, wat voor veel mensen die op zoek zijn naar een huis geen optie is.

Beeld: stills
VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.