10 dingen die je nog niet wist over koffie

Een goeie kop koffie in de ochtend: bij VIVA kunnen we niet zonder. Maar hoeveel weet jij eigenlijk over je dagelijkse bakkie troost? Wij praten je bij, en leveren meteen wat fun facts die je uit je mouw kunt schudden bij je volgende praatje pot naast de koffieautomaat op het werk.

  1. Kies jij als je slaperig bent voor een espresso in plaats van gewone koffie? Dat is minder zinvol dan je dacht. De hoeveelheid cafeïne per volume mag in espresso dan hoger zijn, per kopje is dat niet het geval. Omdat een espressoshot zo klein is, zit er maar 63 mg cafeïne in. In een kop filterkoffie is dat gemiddeld 95 mg. Wij bestellen de volgende keer dus mooi een dubbele espresso!
  2. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is cafeïnevrije koffie niet helemaal cafeïnevrij. Gemiddeld bevat een kopje 3 mg cafeïne, met uitschieters naar 7 mg.
  3. Voor elke kop koffie die we drinken mogen we Ethiopië dankbaar zijn. Daar werden namelijk de eerste koffieplanten ontdekt. Via handelaars en pelgrims verspreidde koffie zich vervolgens over de rest van de wereld.
  4. Koffie is voor ontwikkelingslanden een flinke melkkoe. Na olie zijn koffiebonen voor deze landen het waardevolste exportproduct.
  5. Wil je ’s avonds laat geen koffie meer drinken, omdat je denkt dat je anders niet meer kunt slapen? Hou er rekening mee dat ook andere producten cafeïne bevatten. In een kopje oploskoffie zit bijvoorbeeld bijna net zo veel cafeïne als in een reep pure chocolade van 100 gram.
  6. Bijna elke soort koffie die je tegenkomt, waar ook ter wereld, is afkomstig uit een land rond de evenaar: de zogenoemde Coffee Belt. Het brandingsproces vindt juist weer plaats in westerse landen, ver daarvandaan.
  7. Negentig procent van de landen in de Coffee Belt is een ontwikkelingsland.
  8. Nederlanders zijn echte koffie-lovers. Gemiddeld drinken we per persoon 2,4 kopjes per dag. Vooral filterkoffie is populair.
  9. De afgelopen 25 jaar hebben vijf grote multinationals de balans in koffieopbrengst tussen producerende en consumerende landen flink verstoord. Terwijl een cappuccino in westerse landen steeds duurder wordt, verdienen koffieproducenten in arme landen juist minder dan vroeger.
  10. Naast fairtrade koffie bestaat er ook fairchain koffie. Fairchain-merk Moyee strijdt ervoor om de balans in koffieopbrengst weer op z’n oude niveau terug te brengen. Met haar professionele branderij in Ethiopië stijgt het aandeel van de koffieboeren in de gehele productieketen.

Wil jij ook je steentje bijdragen en overstappen op de koffie van Moyee? Dat kan! Sluit nu via VIVA je koffie-abonnement naar keuze af en ontvang twintig procent korting.

» Ontvang 20% korting op Moyee-koffie «