Onderzoek: ‘11% van Nederlandse studentes slachtoffer van seks zonder instemming”

seks zonder instemming

In Nederland heeft 1 op de 10 van de vrouwelijke studenten weleens seks gehad zonder haar instemming. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Amnesty International. 

Ruim duizend Nederlands sprekende studenten kregen de vraag of ze weleens seks hebben gehad zonder daarmee te zijn ingestemd. In de meeste gevallen was dan sprake van aandringen of doorgaan zonder te checken of de ander dat wel wilde. In tien procent van die gevallen was er zelfs sprake van fysiek geweld.

Wetsvoorstel

Iets meer dan de helft van de slachtoffers ziet het niet instemmen met seks niet als verkrachting. Daarvoor vonden ze de gebeurtenis niet ernstig genoeg, of voelden ze zich medeverantwoordelijk. Verkrachting is nu strafbaar als er sprake is van dwang, geweld of bedreiging door de dader. Vorig jaar kwam minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) met een aangescherpt wetsvoorstel. Daarin staat dat verkrachting strafbaar moet zijn als de een wist dat de ander geen seks wilde, maar toch doorzette.

Meer verantwoordelijkheid bij scholen

Uit eerder onderzoek van Amnesty bleek dat een op de vijf van alle Nederlandse vrouwen ouder dan zestien jaar seks zonder eigen instemming meemaakte. Onder mannen was dat 3 procent. Volgens de mensenrechtenorganisatie moeten hogeronderwijsinstellingen meer verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid en het welzijn van studenten. Uit het onderzoek blijkt dat zo’n 60 procent van de ondervraagden niet weet waar op hun onderwijsinstelling zij hulp kunnen krijgen na verkrachting.

‘Om te beginnen moeten hogescholen en universiteiten gedegen protocollen opstellen en duidelijk en regelmatig hierover communiceren met hun studenten’, aldus directeur Amnesty Nederland Dagmar Oudshoorn. Oudshoorn zegt geschokt te zijn door het aantal slachtoffers onder studenten.

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: ANP | Beeld: Getty
VIVA's Susan wilde ooit Carrie Bradshaw worden, maar heeft nog steeds geen New Yorks brownstone-appartement, geen Manolo Blahniks en geen walk-in closet. Wél een huis in hartje Utrecht en vriendinnen die altijd ruzie maken over wie Miranda, Charlotte, Samantha of Carrie is. Houdt enorm van mensen die zichzelf niet te serieus nemen en nadrukkelijk níet van mannen die salsa dansen. Volg haar op IG via @susandalstra.