4 verrassende dingen waardoor je huid veroudert

dingen waardoor je huid veroudert

Of je ’t nu leuk vindt of niet: de kans is groot dat je er de afgelopen jaren wat lijntjes in je gezicht bij hebt gekregen. Dat roken en zonnen aan huidveroudering bijdragen, weten we allemaal. Maar er spelen ook factoren mee waar je misschien nog níét van had gehoord.

 • Alcohol
  We zouden liever zeggen dat het niet zo was, maar helaas: veel cocktails drinken kan bijdragen aan huidveroudering. Dat komt doordat alcohol je lichaam dehydrateert. Op de lange termijn kan dat leiden tot een minder elastische huid, waardoor rimpels op de loer liggen.
 • Luchtvervuiling
  Woon je in een grote stad met veel verkeer? Dat komt je huidje niet ten goede. Volgens een onderzoek van de Journal of Investigative Dermatology kan blootstelling aan uitlaatgassen zorgen voor een toename van ouderdomsvlekken.
 • Slaaptekort
  Voldoende slaap draagt op veel manieren bij aan je gezondheid. Ook je huid doe je er een plezier mee door genoeg uurtjes te pakken. Uit onderzoek van University Hospitals Case Medical Center blijkt dat slechte slapers meer huidverouderingsverschijnselen hebben, zoals rimpels, pigmentvlekken en huidverslapping.
 • Verkeerde slaaphouding
  Oké, we moeten voldoende slapen: check! Maar let er dan wel op hóé je slaapt, want blijkbaar maakt ook dat uit. Er zijn dermatologen die beweren dat een ‘verkeerde’ slaaphouding de rimpelvorming juist bevordert. Volgens de American Academy of Dermatology veroorzaakt slapen op je zij plooien in de kin en wangen. Op je buik slapen zorgt op z’n beurt voor fronsrimpels. In eerste instantie verdwijnen die na een paar uur na het slapen weer, maar op den duur zijn ze blijvend. Daarom kun je het best slapen op je rug. Ja zeg, we blijven bezig.

Wil je niets meer missen van VIVA deze zomer? Profiteer nu van onze speciale aanbieding: 10x VIVA voor maar € 10

Bron Pure Wow, Dr. Jetske Ultee | Beeld Sanoma Beeldbank
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.