9 tips om je kledinguitgaven in bedwang te houden

Elke week behandelt VIVA een veelbesproken topic op het VIVA-forum. Deze week: stoppen met kleding kopen.

Ken je het probleem? Een uitpuilende kledingkast, maar toch nooit iets om aan te trekken. Vaak belonen we onszelf na een zware maand werken maar al te graag met een nieuwe garderobe. Om ons daarna natuurlijk weer verbaasd afvragen waar al dat geld plotseling gebleven is…

Met deze tips houd je je kledinguitgaven in bedwang:

Bewaar

Mode komt terug! Denk de volgende keer dus twee keer na voordat je oude kleren weggooit. Oh wat hebben wij een spijt dat we jaren geleden al onze flared jeans aan de vuilnisbak hebben gedoneerd…

Koop bewust

Wij vrouwen hebben talent voor het doen van miskopen. En wat is er nou nuttelozer dan je geld uitgeven aan iets wat je nooit draagt?! De les die we hieruit leren (en dit keer houden we ons er écht aan): bij twijfel, NIET doen! Daarbij kun je inspiratie bij bijvoorbeeld bloggers of modesites opdoen voor de outfit die je wilt. Zo ga je veel bewuster te werk en weet je van tevoren waarnaar je op zoek moet.

Leen

In plaats van alles te kopen, kun je kleding ook lenen. Ruil je shopsessie in voor een bezoekje aan de kledingbibliotheek, bijvoorbeeld Lena in Amsterdam of de Kledingbibliotheek in Utrecht. Daar kun je voor een vast bedrag per maand lid worden en op zoek gaan naar leuke tijdelijke items.

Match

Duik eens een middagje je kledingkast in om te passen. Ooit gedacht dat die rok leuk ook leuk zou staan bij dat jasje? Voor je ’t weet heb je weer een hele rits nieuwe combinaties.

Stel een budget vast

Stel voor jezelf een maximaal bedrag vast dat je mag besteden aan kleding. Moeilijk? Open desnoods een aparte rekening waar je het geld maandelijks op stort en neem alleen de pinpas daarvan mee als je gaat shoppen!

Ruil

Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook nog eens gezellig. Er zijn tegenwoordig veel ruilparty’s waar je terecht kan. Of organiseer er zelf een!

Customize

Roep de creatieve kant van jezelf op en ga aan de haal met de naaimachine en schaar. Niemand die doorheeft dat jij dat gecustomizede bloesje al vier jaar hebt!

Shop met mate

Schaf als je gaat shoppen niet meteen een compleet nieuwe outfit inclusief schoenen en accessoires  aan (nee, óók niet als het er supertof uitziet op de pop). Combineer nieuwe items met oude kledingstukken.

Organiseer

Ruim je kledingkast op, zodat je een goed overzicht hebt. Wedden dat je dingen tegenkomt waarvan je niet meer wist dat je ze had? Voelt net alsof je iets nieuws hebt, zonder dat je er ook maar iets extra’s aan hebt uitgegeven!

Beeld: iStock

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.