Acceptatie van de transseksueel

Mijn gedachten gaan naar ongeveer twee jaar geleden. Tijdens mijn stage verbleef ik in Bangkok, waar ik een artikel schreef voor jongerenkrant TED. Een artikel over transseksuelen in Thailand. Want mijn grote vraag was: Waarom zijn daar toch zoveel mannen die vrouw willen zijn en ook tot actie overgaan? Dit in tegenstelling tot andere landen van de wereld.

Coming Out Day
Vandaag wijdt Metro een groot onderdeel van de krant aan de Coming Out Day. Gedurende deze dag, zaterdag 10 oktober, wordt aandacht gevraagd voor homo’s, lesbo’s, biseksuelen en transgenders. Het wordt georganiseerd in verschillende steden van enkele landen. Het lijkt mij, gezien het nog steeds niet door iedereen als normaal wordt beschouwd, goed hier meer aandacht voor te vragen. En dan in het bijzonder voor transgenders. Want als het transgenders aangaat, kijken veel mensen nog wel een beetje vreemd.

Thailand
In Bangkok ontmoette ik enkele Thaise transseksuelen en Candi, een Amerikaanse transseksueel. Deze diva is een begrip in de transseksuelencommunity en werkt als entertainer in clubs. Daarbij was ze destijds begeleidster in het Yanhee hospital in Bangkok, een ziekenhuis gespecialiseerd in transgenderoperaties, waar mensen uit alle delen van de wereld naartoe komen om onder het mes te gaan. Candi vertelde mij uitgebreid over haar boeiende leven. Vroeger was niet iedereen op de hoogte van haar oorspronkelijke geslacht. “Ik had drie huisgenoten. Elke maand kocht ik tampons, maar die gooide ik gewoon weer weg.” In het ziekenhuis stelde ze mij voor aan twee artsen en voordat ik het wist was ik getuige van een geslachtsoperatie… Ja, een geslachtsoperatie. Binnen vier uur van man naar vrouw.

Acceptatie
Nadat ik heel wat informatie had verzameld kwam ik tot de conclusie dat er geen eenduidige reden te geven is voor het aantal transseksuelen in Thailand. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat het te maken heeft met eeuwenoude mythen waar de transseksueel veelvuldig in voorkwam. Ook speelt acceptatie een zeer grote rol, want transseksuelen, daar kijkt in Thailand niemand van op.

Het is een interessant onderwerp, dat mij blijft boeien. En dan vooral de verschillen tussen culturen en acceptatie van transseksuelen. Maar ondanks de cultuurverschillen, kunnen wij denk ik, nog heel wat leren van de Thai.

© Foto: Marleen