Deze social accounts loodsen eetstoornispatiënten door moeilijke eetmomenten

moeilijke eetmomenten

Voor mensen die een eetstoornis hebben gehad of dat momenteel doormaken, zijn de dagelijkse eetmomenten vaak zwaar. Terwijl de een het liefst alleen eet, zijn er ook veel (ex)-patiënten die het fijn vinden als er iemand bij ze is op het moeilijkste moment van de dag. 

De pandemie heeft een hoop veranderd, waaronder ook onze relatie met eten. We kunnen niet naar een restaurant, koken meer zelf, eten uit verveling of eten juist minder uit angst om aan te komen. Af en toe eten met een vriend(in) kan wel, maar is met het oog op de avondklok allesbehalve relaxt. Dat betekent ook dat veel mensen met een eetstoornis eten in isolatie en daardoor meer moeite hebben met hun herstel.

Uit onderzoek uit 2020 dat werd gepubliceerd in International Journal of Eating Disorders blijkt dat 60% van de anorexiapatiënten en 30% van de boulimiapatiënten hun stoornis tijdens de pandemie zag verslechteren. Ze gaan gebukt onder de spanningen en het gebrek aan structuur.

Eetsupport

Vanuit dat probleem is een mooi initiatief ontsproten. Instagram- en TikTok-accounts als dat van Anna Sweeney, Covid-19 eating support en Let us eat cake organiseren wekelijks en soms zelfs dagelijks een talk waarin iemand live eet en vertelt wat hij/zij zoal heeft gegeten die dag. Het zijn diëtisten, patiënten die herstellen van een eetstoornis, voedingsdeskundigen en anderen, maar het concept is altijd hetzelfde: iemand gaat zitten en eet. Soms laat diegene een kat of een nieuwe plant zien of komen er andere leden van het huishouden langs om wat te proeven. Het idee is dat je een maaltijd in ieder geval niet in je eentje hoeft te verorberen.

Informatie en steun

Eetvideo’s zijn natuurlijk niet helemaal nieuw. Mukbangs zijn al jaren een hit op de socials, maar video’s speciaal gericht op mensen die hersteld zijn van een eetstoornis of daar nu onder lijden, waren er nog niet. De video’s geven gratis informatie en steun voor de mensen die het nodig hebben en voor wie dat nu niet makkelijk toegankelijk is. Veel TikTokkers bewaren de video’s voor een moment waarop ze het moeilijk hebben tijdens een maaltijd of tegen eten opzien.

Het is natuurlijk allesbehalve hetzelfde als uit eten gaan met vrienden, maar online mensen ontmoeten die begrijpen hoe je je voelt, kan de last misschien iets verlichten.

Heb jij het idee dat je een ongezonde relatie met eten hebt? Je kunt altijd (anoniem) bellen of appen met een hulpverlener van stichting MIND Korrelatie.

 

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: Bustle | Beeld: Getty
VIVA's Susan wilde ooit Carrie Bradshaw worden, maar heeft nog steeds geen New Yorks brownstone-appartement, geen Manolo Blahniks en geen walk-in closet. Wél een huis in hartje Utrecht en vriendinnen die altijd ruzie maken over wie Miranda, Charlotte, Samantha of Carrie is. Houdt enorm van mensen die zichzelf niet te serieus nemen en nadrukkelijk níet van mannen die salsa dansen. Volg haar op IG via @susandalstra.