Ah-erlebnis

geen

Dat mannen vreemdgaan heeft een evolutionaire reden. In de oertijd was het namelijk hun taak zoveel mogelijk vrouwen te bezwangeren om voor veel nageslacht te zorgen, zo las ik. Aha! dacht ik toen. Dat verklaart een hele boel.

De openbaring
Het aha! moment – wanneer je hard ‘ooooooooo’ roept, omdat je het plotseling begrijpt – noemt men een ah-erlebnis. Het is een situatie waarin alles opeens op zijn plaats valt. Het leven zit eigenlijk vol ah-erlebnissen. Bijvoorbeeld: je vangt op dat de buurman en buurvrouw gaan scheiden. Aha! denk je dan. Nu snap ik waarom zijn dure golfclubs bij het grofvuil staan. Of je komt opeens tot de ontdekking dat broodkorstjes er helemaal niet voor zorgen dat je kunt fluiten. Ooooooo, dat zei mama vroeger dus alleen zodat ik het op zou eten…

Het excuus
Ik had dus een ah-erlebnis bij het lezen van de interessante theorie dat mannen zijn geprogrammeerd zo veel mogelijk zaad rond te strooien opdat veel vrouwen veel kinderen baren, wat dan weer goed is voor de voortplanting en het voortbestaan van de mens. ‘Ooooooo’, riep ik hard in de trein, waarna verschillende medepassagiers in mijn buurt me vreemd aankeken. ‘Ik heb een aha-erlebnis, zei ik toen tegen ze om te verklaren waarom ik zomaar opeens ‘ooooooo’ riep. Toen keken ze me nog vreemder aan.

Weetjes
Het mooie aan een aha-momentje, zoals ik het graag liefkozend noem, vind ik dat je de theorie nooit meer vergeet. Zo zal ik me altijd herinneren dat Australië maar liefst 220 keer zo groot is als Nederland, rode lippenstift mooi wordt gevonden omdat dit onbewust geassocieerd wordt met een goede doorbloeding en dus een gezond lijf, de ogen van een struisvogel groter zijn dan zijn hersenen. En dat mannen er dus eigenlijk niets aan kunnen doen dat ze vreemdgaan, omdat dit evolutionair gezien systeem in hun zit. Wat overigens niet wegneemt dat het verkeerd is. Moge dat duidelijk zijn.

En nu weet ik bijna zeker dat jullie tijdens het lezen van deze column minstens één keer AHA! gedacht hebben.

Bron foto: CarbonNYC