Allemachtig, wat lekker!

Sommige gerechten zijn zo machtig dat ik ze beter gelijk op mijn dijen kan plakken. Dit gerecht, van pasta met gewokte zalm en spinazieroomsaus, is er zo één. Maar het is zo lekker dat ik ‘m toch wekelijks op tafel zet.

Het voordeel van dit recept is dat je de zalm kunt vervangen door andere soorten vis, biefstuk of kip, de groente door asperges of witlof en de crème fraiche en kruidenkaas door magere varianten zoals bijvoorbeeld light kookroom.

Ingrediënten:

400 gram zalmfilet
125 ml crème fraiche
1 bakje kruidenkaas
Sjalotje
Teentje knoflook
500 gram verse bladspinazie
Olijfolie
Sojasaus
Genoeg pasta voor twee personen

Zorg dat de crème fraiche en kruidenkaas op kamertemperatuur zijn. Anders heb je kans dat het gaat schiften.

Snij de zalm in ‘wokable’ stukjes
Snipper een sjalotje en de knoflook
Zet ondertussen een pan water op voor de pasta
Verwarm een scheut olijfolie in een wok en zet het vuur hoog
Gooi sjalot en knoflook in de wok en zet vervolgens het vuur laag.
Voeg de bladspinazie in etappes in de wok. Elke keer als de spinazie in de wok bijna geslonken is, gooi je er nog een handje bij totdat de zak leeg is.
Wok vervolgens de spinazie even een aantal seconden op hoog vuur en zet het vuur dan wat lager.
Voeg de crème fraiche toe en roer tot een smeuïge substantie. Doe er vervolgens twee volle eetlepels kruidenkaas bij en roer alles goed door. Verwarm de saus en giet alles in een steelpannetje die je op een laag pitje zet. Zorg dat het niet overkookt.
Maar de wok schoon. Of pak een andere wok voor de zalm. Ik gebruik meestal een miniwok voor deze portie zalm.
Verwarm een scheut olijfolie in de wok en wok de zalm op hoog vuur. Laat de boel lekker sissen. Op het laatst doe je er een beetje sojasaus bij en wok je een lekker kleurtje op de zalm. De zalm hoeft niet door en door gaar te zijn. Doe de zalm op een bord en dek even met aluminiumfolie af.

Giet de pasta af en doe er een kleine beetje olijfolie door. Zelf gebruik ik altijd truffelolie, dat maakt het allemaal eigenlijk nog veel machtiger.
Diende pasta op, doe daar een beetje saus over en vervolgens de zalm. Over de zalm druppel ik dan nog een beetje soja.

Heerlijk. Voor de gezondere variant kun je de crème fraiche en kruidenkaas volledig weglaten en de pasta afgieten en meewokken met de spinazie, sjalot en knoflook.

Eet smakelijk!

CC Foto: Nathalie Maynor