Getest: DIY bio-beauty

Zelfgeknutselde lippenbalsem, homemade shampoo en zelf in elkaar geflanste scrub. De VIVA-redactie gaat biologisch en smeert ’m naar de keuken voor do it yourself bio-beauty.

Homemade shampoo en conditioner

Getest door: Babs Jansen, tekst trafficer
Wat? Shampoo en conditioner
Ingrediënten: Baking soda, appelazijn, olijfolie en water
Benodigdheden: Twee lege knijpflessen of lege jampotten

“Echt iets voor jou, want baking soda en appelazijn zijn top om krullen te wassen en verzorgen”, aldus collega V. Voor de shampoo meng je good old baking soda met water (verhouding ongeveer 1 op 3). Handig als je zo’n spuitflesje hebt, je moet het namelijk wel even goed schudden, anders blijven de brokken soda om de bodem hangen en krijg je het niet lekker verdeeld in je haar. Collega V. gaf nog een tipje: doe wat (olijf)olie in je punten, om te voorkomen dat je haar uitdroogt en dat voelt verassend lekker. Het flesje sodashampoo kieper ik in de douche over mijn hoofd heen. Best lastig wel, want het schuimt helemaal niet. Beetje als zand over je hoofd smeren, paar minuten inmasseren en uitspoelen. Dan de conditioner: in een ander flesje meng je vijftig procent water met vijftig procent appelazijn (wat trouwens ruikt naar een vieze, zure witte wijn die jaren over tijd is). Met een beetje opgetrokken neus gooi ik dit goedje er als nabehandeling in, even inmasseren en goed uitspoelen, want deze geur wil je niet laten hangen.

Na de eerste wassing borstel ik mijn haar, die meestal halverwege m’n bos blijft hangen, maar er nu verbazingwekkend relaxed doorheen gaat. De volgende ochtend ruik ik nog een vleugje appelzijn (ieeel), maar is mijn haar best zacht. Wel te pluizig naar m’n zin dus wat stylingproducten zijn geen overbodige luxe. De tweede wassing doe ik twee dagen later in de avond, resultaat: een ontplofte pluizenbol in de ochtend. Het voelt wel weer zacht en lijkt minder zwaar dan normaal, maar voor m’n gevoel zit het gek. Collega’s zeggen juist: lekker & big! – kwestie van wennen denk. De derde wassing doe ik dat weekend, met hetzelfde resultaat. Conclusie: lekker luchtig en licht haar, maar voor mij niet fijn. Mijn krullen voelen het lekkerste als er iets meer vettigheid in zit, maar kan me voorstellen dat dit voor anderen top is, lekker uitproberen zou ik zeggen dus!”

Scrubben maar

Getest door: Anne de Vogel, commercieel manager
Wat? Lichaamsscrub
Ingrediënten: Zeezout, olijfolie en citroenrasp
Benodigdheden: Een kom en een lepel

“Ik ga aan de slag met een DIY recept voor een lichaamsscrub. Als ik een scrub koop dan is dat meestal voor de zomer, in de winter zit het niet echt in mijn routine en gebruik ik het sporadisch. Daarom vind ik het vaak een beetje zonde om een dure scrub aan te schaffen, omdat hij na de zomerperiode dan nog lange tijd onaangeroerd in de badkamer staat. Zo’n DIY scrub lijkt me dus extra handig, omdat ik zo on demand een scrubje kan maken met ingrediënten die ik waarschijnlijk toch al in huis heb liggen; zeezout en olijfolie. Ik heb nu ook nog een citroen gebruikt, maar het kan natuurlijk ook met een sinaasappel. Of een mandarijn. Ik vond een supersimpel recept voor een grote pot DIY scrub maar heb bewust kleinere hoeveelheden gebruikt zodat ik precies genoeg heb voor twee, maximaal drie scrubbeurten. Dit zou je kunnen bewerkstelligen met de volgende ingrediënten:

25 gram zeezout
25 ml olijfolie
1theelepel citroenrasp

“Ik meng alles door elkaar en merk al snel dat je dit eigenlijk gewoon op gevoel moet doen, en niet per se met een receptje. Ik vind een ‘vastere’ scrub lekkerder dan een dunne dus ik voeg extra zout toe. Ik doe er ook nog wat extra citroenrasp bij omdat dat zo lekker ruikt. Met vijf minuutjes ben ik klaar, nu op naar de badkamer. Het scrubben gaat goed, wel vind ik het zout dat ik heb gebruikt érg grof. Misschien gebruik ik volgende keer wat fijner zout. Het idee dat ik precies weet wat ik op mijn huid smeer vind ik heel prettig. Deze DIY onthoud ik!”

Lippenbalsem

Getest door: Patricia Groot, commercieel trafficer
Wat? Lippenbalsem
Ingrediënten: DIY-kit Create Your Own Lip Balms van Beauty Kitchen, een pan en zonnebloemolie
Verkrijgbaar via: www.beautykitchen.co.uk/ingredients-kits/createyourownlipbalms

“Als ik de DIY-kit ontvang, moet ik meteen denken aan mijn studententijd. Het zit namelijk in een blik, zo’n ijzeren exemplaar waar ik vroegen na een avondje stappen de cocktailworstjes koud uit prikte. Gelukkig zitten hier andere spullen in, namelijk honderd procent natuurlijke ingrediënten om mijn eigen lippenbalsem te maken, én een zakje met wilde bloemenzaadjes (niet voor de lippenbalsem, maar om te planten zodat je de bijen kunt helpen). Zelf moet ik alleen nog zonnebloemolie toevoegen om tot het ultieme resultaat te komen: gehydrateerde, zachte lippen.

Allereerst doe ik vier theelepels zonnebloemolie samen met gehydrateerde cacaoboter en voedende bijenwas in een pannetje. Dit moet al roerend smelten op laag vuur. Terwijl mijn geduld op begint te raken omdat dit echt wel langer duurt dan de beloofde een minuut, plak ik vast de bijgeleverde labels op de vier kleine blikjes. Als alles gesmolten is, mogen de natuurlijke glitters erbij. Iets de fanatiek schud ik met het zakje waardoor ikzelf en de hele keuken onder zit. Hopelijk is it all worth it..

Nou, dat is het zeker. Nadat het mengsel in de blikjes is afgekoeld, smeer ik het op mijn lippen. Dit gaat heel soepel en mijn lippen voelen meteen zachter aan. Velletjes verdwijnen en door de glitters krijgen ze een natuurlijke glans. Ook de geur is subtiel. Ik stop een blikje in mijn tas en geef de andere drie aan mijn vriendinnen. Het voelt fijn om iets goeds te doen, voor hen én voor de natuur.”

Benieuwd hoe de redactie zelf tandpasta, een masker en een bruisbal maakt? Check VIVA 16! De editie ligt in de winkel van 19 t/m 25 april of kan je hieronder online bestellen. Je kunt het artikel ook lezen via Blendle. 

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER «