Alles wat je moet weten over antidepressiva

antidepressiva

Happy pills, worden ze genoemd. Omdat ze de scherpste randjes van een depressie afslijpen. Er wordt veel over gesproken en beweerd, maar wat zijn antidepressiva nu eigenlijk? En kunnen ze je echt weer beter maken?

 Tekst Nele Reymen

Het verdict: een depressie

Eén aanwijsbare reden voor een depressie bestaat vaak niet. Een depressie is namelijk meestal het gevolg van een combinatie van factoren. Sommige mensen hebben aanleg tot een depressie, voor anderen is het een gevolg van gebeurtenissen, maar doorgaans is het van alles wat.

Het zou makkelijk zijn om alle depressies over dezelfde kam te scheren, maar dat mogen we niet doen. Er zijn namelijk verschillende soorten depressies. Er is bijvoorbeeld de depressie na een bevalling, er zijn seizoensgebonden depressies of er zijn depressies als een soort van chronische stoornis. In sommige gevallen is er ook nog de combinatie van een depressie met een uitbundige stemming, wat dan een manisch-depressieve aandoening is.

Daarbovenop komt dan nog de ernst van de depressie die licht kan zijn, over matig tot zwaar.  Hoe dan ook, als een depressie zo ernstig is dat iemands leven erdoor verstoord wordt, is het nodig om professionele hulp te zoeken.  Vaak is een bezoek aan de huisdokter dan de eerste stap, om vervolgens samen verder te gaan.

Je voelt je beter en sterker met een antidepressivum, maar de oorzaak van de ziekte wordt niet genezen.

Wat zijn antidepressiva?

Een antidepressivum is een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven voor het behandelen van een depressie, een psychische stoornis die vaak behandeld wordt met een combinatie van gesprekstherapie én medicatie. Antidepressiva bestrijden de depressieve klachten en gaan ervoor zorgen dat een persoon zich weer beter en sterker voelt, maar de oorzaak van de ziekte wordt niet genezen. Het is niet zo dat je een pilletje kan nemen en al je zorgen en klachten vergeten zijn.

Hoe werken antidepressiva?

De werking van antidepressiva kan verschillen van persoon tot persoon en van antidepressivum tot antidepressivum. Daarom is het niet evident om onmiddellijk de juiste vorm en dosis te vinden voor een patiënt. Bovendien kan het ook een tijdje duren voor het duidelijk wordt of het antidepressivum werkt of niet. Gemiddeld trekken dokters hiervoor een periode van vier tot zes weken uit, daarna kan er overgeschakeld worden naar een ander antidepressivum. Dat is meteen de reden waarom medische begeleiding zo belangrijk is eenmaal je in behandeling gaat. En er is niet alleen de behandelende arts, er is ook de sociale omgeving die rekening moet houden met de persoon die hulp nodig heeft. Eenmaal de depressieve klachten afgenomen zijn, kan de patiënt in samenspraak met de behandelende arts beslissen om de medicatie beetje bij beetje af te bouwen. Om het risico op een terugval te verminderen, is het belangrijk dat de medicijnen zeker zes tot twaalf maanden lang genomen worden. Elke vorm van antidepressiva zal ook een andere bijwerking hebben. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een verandering in slaappatroon, seksuele problemen of een verandering in eetlust.

Waar/niet waar?

Niet waar: van antidepressiva word je dik
Dit is een moeilijke stelling, omdat gewichtstoename of -afname en libidoverlies wel als bijwerkingen vermeld worden. Toch kan het ook zo zijn dat de depressie zelf tot dat resultaat leidt. Daarbij reageert iedereen anders op de medicatie.
Niet waar: van antidepressiva word je gevoelloos
Het feit dat iemand gevoelloos is of lijkt, ligt eerder aan de depressie zelf dan aan de medicatie. Hoe beter iemand wordt, hoe meer emoties terugkeren. Bij mensen die angstmedicatie nemen is het wel zo dat gevoelens die ze vervelend vinden afgevlakt worden.
Niet waar: alle antidepressiva zijn verslavend
Het is niet omdat de medicatie geleidelijk aan afgebouwd moet worden, dat de pillen verslavend zijn. Alleen slaap- en kalmeermiddelen zijn verslavend: al na twee weken dagelijks gebruik kan gewenning optreden. Je hebt er steeds meer van nodig omdat de werking van de medicijnen telkens meer afneemt.

#medicatedandmighty

De Amerikaanse blogster Erin Jones postte als eerste een selfie op Facebook waarbij ze haar medicatie toont.
‘Soms hebben we gewoon hulp nodig’, zegt ze erbij, om met haar sterke boodschap het taboe rond psychische problemen te doorbreken. Na een interview met een antistigmaorganisatie startte ze de hashtag #medicatedandmighty. Veel jonge vrouwen volgen haar voorbeeld door selfies met hun medicatie te posten.