Als je deze woorden vaak gebruikt, heb je te veel stress

stress taalgebruik

Als je gestrest bent, valt dat blijkbaar uit je taalgebruik op te maken. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je de woorden ‘echt’ en ‘ongelooflijk’ vaak gebruikt, je veel stress hebt. Klopt het bij jou?

Mensen die de woorden vaak gebruiken, hebben veel actieve genen in hun lichaam die worden geassocieerd met stress. Zo melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Onderzoek

Voor het onderzoek droegen 143 proefpersonen twee dagen lang een audio-recorder bij zich, die elke paar minuten een opname maakte van de gesprekken die zij voerden. Ook ondergingen de proefpersonen een bloedonderzoek om erachter te komen hoeveel stressgenen er actief waren in hun lichaam. Als je gestrest bent, worden er veel genen actief, die ontstekingen veroorzaken.

Tijdens het analyseren van de gesprekken en het bloedonderzoek kwamen de onderzoekers erachter dat proefpersonen die een hoog stressniveau hebben, veel emotioneel beladen bijvoeglijke naamwoorden gebruiken – zoals ‘echt’ en ‘ongelooflijk’ dus.

Derde persoon

De wetenschappers ontdekten echter nog iets aan het taalgebruik van gestreste mensen: ze praten minder vaak in de derde persoon. In de gesprekken kwamen woorden als ‘zij’ en ‘hen’ opvallend weinig voor. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat mensen die veel stress hebben, zich vooral op zichzelf focussen.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron NU.nl | Beeld iStock