Altijd moe en nooit echt uitgerust: waarom dit kan betekenen dat je emotioneel uitgeput bent

emotioneel uitgeput

Hoeveel rust je ook pakt, je voelt je elke dag weer vermoeider. De dag doorkomen lukt dan ook alleen met heel wat koffie en gapen. Het kan daarom goed zijn dat je emotioneel uitgeput bent. Op deze tekenen moet je letten.

Lees ook:
Moe tijdens ongesteldheid: hier komt het door

Wanneer je veel last hebt gehad van stress, kun je je behoorlijk uitgeblust voelen. Iets wel om in de gaten te houden, want je emotioneel uitgeput voelen, is één van de drie signalen dat je misschien wel richting een burn-out gaat. Maar wanneer moet je nu red flags beginnen te zien?

Emotioneel uitgeput

Je begint je dag niet met een goede dosis energie, maar voelt je eigenlijk nog steeds oververmoeid zodra je ontwaakt. Dit heeft alles te maken met jouw mentale welzijn: als je continue maar aan het malen bent, kan je lichaam ook niet genoeg opladen. Een nachtje even flink bijslapen is dan ook niet genoeg, je hebt echt wel wat langer nodig. Tel daar nog bij op dat je schaapjes kunt blijven tellen voordat je naar dromenland gaat (hoe moe je ook bent) en je snapt dat je batterij alweer bijna leeg is zodra je uit bed stapt.

Concentratieverlies

Als gevolg van het weinige tukken – misschien val je namelijk wel als een blok in slaap, maar schiet je ’s nachts wakker met piekergedachtes – heb je moeite om je overdag te concentreren. Hoewel je normaal goed georganiseerd bent, merk je de laatste tijd dat je dingen vergeet. Zeer frustrerend, zeker door het gevoel dat het je weer geeft. Ook kun je een stuk vaker ziek worden, omdat je immuunsysteem minder goed werkt wanneer je emotioneel uitgeput bent.

Geen zin in uitjes

Normaal wilde je maar wat graag even shoppen met vriendinnen in het weekend, maar alleen als je er nu al aan denkt, word je moe. De drukte van de stad, winkel in, winkel uit, nee laat maar zitten. Wanneer leuke dingen een ‘moetje’ beginnen te worden in je hoofd, kan er meer aan de hand zijn. Daarnaast kun je lichamelijk ook merken dat het niet goed zit. Met griep op de bank liggen dus, maar ook hartkloppingen, misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en pijn op de borst, zijn zaken om rekening mee te houden.

Like a rollercoaster

Het ene moment ben je mega vrolijk en het volgende moment kan je wel janken. Omdat je emotioneel uitgeput bent, komen dingen nu eenmaal extra hard binnen. En ja, dat kan dus zorgen voor behoorlijk wat tranen. Heb je nu bij alles ja, ja en nog eens ja gedacht? Dan is de kans groot dat je inderdaad emotioneel uitgeput bent. Neem daarom ook contact op met de huisarts, zodat hij of zij de vervolgstappen met je kan bespreken. Denken ‘het gaat wel over’, is in dit geval geen wijsheid. Je wilt uiteindelijk niet in een burn-out terechtkomen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash
Lisa woont in Limburg, maar is stiekem een echte Brabantse. Ze houdt van gekke trends en haar guilty pleasure is foute, Nederlandstalige muziek. Ze is misschien dan wel 27, maar van binnen meer een echte oma. Voor VIVA schrijft ze over het laatste nieuws op het gebied van entertainment, series, reizen, seks, films en boeken. Volgen? Dat kan via @lisahoogmoet op Instagram!