Annuleer de sportschool maar: de langst levende mensen sporten niet

sporten

Gezond eten en een paar keer per week naar de gym, we doen het omdat anderen dat zeggen te doen (want, kom op, we zijn gewoon een stelletje kuddedieren), en vooruit, misschien ook omdat we ons er beter door voelen. Maar of we er ook langer door leven is zeer de vraag.

Ooit van de blauwe zone gehoord? Dat zijn delen op de wereld waar mensen meetbaar langer leven. Sardinië in Italië is een voorbeeld, maar ook eilanden in Japan, Costa Rica, Zweden en Griekenland staan als de blauwe zones genoteerd. De mensen daar lopen niet de hele dag in hun ‘active wear’ (zie het filmpje hieronder) rond, maar hun hechte sociale banden en lokaal geproduceerd voedsel (want: eilanden) dragen bij aan de hoge leeftijden die ze halen.

Beweging: ja, sporten: neuh

Beweging speelt ook belangrijke rol, maar die hebben de bewoners al zonder dat ze daarvoor een abonnement bij de sportschool af hoeven te sluiten.  Doordat ze hun eigen eten verbouwen en weinig tot geen huishoudelijke apparaten hebben, is het dagelijks leven voor hen al een ware work-out. Wat sport-haters daaruit te leren hebben? Gooi je sportabonnement uit het raam en zorg dat je elke dag een klusje in huis (met volle overgave) doet. Als je dan ook zoveel mogelijk de auto laat staan en de boodschappen wandelend of per fiets doet, kom je al een heel eind naar gezonder leven. En waarschijnlijk is het nog beter vol te houden ook.

Bron: Welingelichtekringen.nl, Wikipedia.nl | Beeld: Unsplash

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

banner

Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.