Baas in eigen buik: Aanspreken van vrouwen bij abortusklinieken mag verboden worden

abortusklinieken

Intimidatie van zwangere vrouwen bij abortusklinieken in Nederland is de afgelopen jaren flink toegenomen. Vorig voorjaar trokken Het Humanistisch Verbond en feministisch platform De Bovengrondse aan de bel, waardoor de intimidatie bij abortusklinieken op de politieke agenda kwam te staan. Lange tijd leek er geen verandering te komen. Nu is er dan eindelijk een stap in de goede richting: tegenstanders van abortus hebben niet het recht om vrouwen die een abortuskliniek willen bezoeken, aan te spreken om ze op andere gedachten te brengen. Dat heeft de rechtbank in Haarlem gisteren besloten.

Als demonstranten zwangere vrouwen aanspreken, hindert het volgens de rechters ‘de bezoeksters onevenredig in hun vrijheid, in het bijzonder in het ongestoord gebruik maken van hun rechten uit de Wet afbreking zwangerschap.’

Demonstratie bij kliniek

Donum Domini had de rechtszaak aangespannen. De Duitse organisatie wil dit jaar enkele keren demonstreren bij de Bloemenhovenkliniek, een kliniek in Heemstede waar zwangerschappen worden afgebroken. De gemeente kwam in februari met enkele voorwaarden aan de demonstraties en in mei met nieuwe regels. De demonstratie mocht niet op de stoep van de kliniek worden gehouden. Deze moest worden verplaatst naar de overkant van de straat. Aan de achterkant van de kliniek moesten de betogers 25 meter afstand van het gebouw houden.

Betoging

De organisatie zegt dat de bedoeling van het protest is om met bezoeksters te praten over alternatieven voor abortus. De rechters denken daar anders over. Het aanspreken van vrouwen bij de kliniek geldt niet als een betoging en wordt dus niet beschermd door de grondwet. Het gaat namelijk niet om ‘het uitdragen van een maatschappelijk probleem, maar om het aankaarten van een individuele zaak bij een individueel persoon.’ Bovendien kunnen ze nog steeds in gesprek gaan met bezoeksters. Dan wel met de instemming van die vrouwen, wanneer zij er zelf voor kiezen de weg over te steken en met de betogers te praten over abortus.

Gedwongen

Werknemers van de klinieken zijn min of meer gedwongen om de, soms ‘zeer kwalijke en smakeloze uitingen’ zoals minister De Jonge van Volksgezondheid het vorig jaar omschreef, te laten gebeuren. ‘Die mensen zeggen dan dat ze daar niet als groep staan, maar als individu. En dat ze het recht hebben om iemand te adviseren. En ik kan ze niet bij hun nekvel pakken als ze zich niet houden aan fatsoensregels en afspraken.’

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief?

Bron: Metro
Elle (20) heeft een passie voor mode, muziek, fotografie en koken. Voor VIVA.nl schrijft ze over liefde, trends en alles wat de millennial bezighoudt. En ze is altijd op zoek naar de mooiste covers voor aan haar muur.