Kijk je nu al uit naar de herfst? Dat is helemaal niet gek

behoefte herfst

Terwijl de rest van Nederland niet kan wachten op beter weer, vind jij het wel prima zo. En dat het soms al een beetje voelt als herfst? Helemaal niet zo erg.

Je kan dan nu ook al uitkijken naar dit volgende seizoen. Lekker kaarsjes aan, knus op de bank zitten, serie kijken: kom maar door met die donkere dagen. En dit gevoel is ook helemaal niet zo gek.

Minder teleurstelling

Hoe zit dat? Volgens psychologen zijn onze verwachtingen in de herfst al automatisch lager, omdat we ingesteld zijn op wat guurder weer. Als het dan ook écht regent, ben je lang niet zo teleurgesteld als in de zomer. Daarnaast is de druk in de maanden juli en augustus een stuk hoger om naar buiten te gaan. Hop dat terras op of in het park chillen met vrienden na werk. Heel vermoeiend en best wel logisch dat de behoefte ontstaat aan even helemaal niks.

Grote druk

De grotere druk die je voelt in de zomer om naar buiten te moeten en plezier te hebben, kan zorgen voor hogere levels van paniek en angsten. Psycholoog Lindsay Henderson legt uit dat doordat je andere mensen leuke dingen ziet doen in de zon, het je kan laten afvragen hoe ‘wijs’ je je eigen tijd indeelt. ‘Je denkt, ik zou al zoveel plezier moeten hebben gehad nu, want er is nog maar zo weinig over van de zomer.’ Heel vermoeiend en de behoefte om lekker binnen te zitten onder een dekentje wordt alleen maar groter.

Netflix aan en gaan

In de herfst hoeft dat allemaal niet zo nodig voor je gevoel. De dagen zijn korter, als het regent kun je dingen sneller cancellen en een weekend Netflixen lijkt ineens een stuk meer geoorloofd. Klinkt goed, toch? Dus waarom wachten tot dit seizoen is aangebroken met deze ontspanning? Wij zeggen maak die agenda leeg en doe alleen waar jij écht behoefte aan hebt. Of het buiten nu 30 graden is of niet.

banner

Bron: Libelle | Beeld: iStock
Lisa woont in Limburg, maar is stiekem een echte Brabantse. Ze houdt van gekke trends en haar guilty pleasure is foute, Nederlandstalige muziek. Ze is misschien dan wel 27, maar van binnen meer een echte oma. Voor VIVA schrijft ze over het laatste nieuws op het gebied van entertainment, series, reizen, seks, films en boeken. Volgen? Dat kan via @lisahoogmoet op Instagram!