Dít zou de beste leeftijd zijn om zwanger te worden

beste-leeftijd-zwanger

Vaak hebben we al een leeftijd in gedachte wanneer we zwanger willen worden van ons eerste kindje. Maar toch spelen een heleboel factoren daar een grote rol in. Je carrière, het vinden van een partner en een fijn huis bijvoorbeeld. En misschien heb je dat voor die ‘ideale’ leeftijd wel allemaal op een rijtje. Maar is het dan wel het juiste moment? En is er eigenlijk wel een perfect moment?

Gemiddelde leeftijd

Misschien herken je het wel. Zodra je de 25 gepasseerd bent zie je steeds meer vrouwen om je heen zwanger raken. De gemiddelde leeftijd waarop de Nederlandse vrouw zwanger word is 29,4. Afgerond gewoon rond de 30 dus. Maar dan hoeft niet te betekenen dat dit ook voor jou het juiste moment is. Dat is voor iedereen anders.

Carrière

Uit onderzoek van de University van Washington is gebleken dat salaris een hele grote factor is. Wil je graag veel geld verdienen en carrière maken? Dan kun je het beste wachten tot ná je 30ste met zwanger worden. Het is namelijk bewezen dat vrouwen die voor hun 30ste al een kind krijgen ongeveer 2,5 jaarsalarissen verliezen tijdens hun werkende periode.

Hoeveel?

Ook de Universiteit van Rotterdam heeft onderzoek gedaan naar de perfecte leeftijd om zwanger te worden. Bij dit onderzoek werd er vooral gekeken naar de hoeveelheid kinderen die mensen willen krijgen. Wil je graag drie kinderen? Dan moet je volgens de onderzoekers je eerste kindje verwelkomen op je 23ste. Wil je er twee? Dan kun je het beste beginnen op je 27ste. En heb je aan één kind meer dan genoeg? Dan kun je rustig wachten tot je 32ste.

Gezondheid

We weten natuurlijk allemaal wel dat hoe ouder je wordt, hoe lastiger het kan zijn om zwanger te raken zonder complicaties. Maar vanaf welke leeftijd is dat? Volgens Amerikaanse onderzoekers kun je het beste zwanger worden tussen je 27ste en 34ste. Dit omdat je gezondheid vanaf je 22ste levensjaar toeneemt en vanaf je 35ste weer afneemt.

Lees ook
Shocking: 1 op de 20 vrouwen drinkt alcohol tijdens zwangerschap

De beste leeftijd

Een echt antwoord op de vraag wat is de perfecte leeftijd hebben we dus niet. Er zijn zoveel factoren die een belangrijke rol spelen, en dit geldt voor iedereen natuurlijk weer anders. Dus doe gewoon vooral wat voor jou en je partner goed voelt.

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: Ze.nl | Beeld: GettyImages