Bewezen: als je een extreem oude moeder hebt, is de kans groter dat je zelf ook oud wordt

De onderzoekers hadden zelf op een ander resultaat gegokt, maar ‘langlevendheid’ blijkt te worden doorgegeven via de moeder. Dus wordt jouw moeder ouder dan 97 jaar, dan heb je zelf ook een grotere kans om oud te worden.

Zeventien jaar geleden is het onderzoek naar langlevendheid gestart en zijn er 944 oudere mensen onderzocht. Dat het patroon om lang te leven meestal bij de moeder vandaan komt verrast de onderzoekers. ‘We hadden zelf verwacht dat de sociaal-economische status van de vader, bijvoorbeeld rijkdom, meer van invloed zou zijn op dat lange leven. Maar nu zijn er aanwijzingen dat levensduur toch meer biologisch is bepaald’ zegt Eline Slagboom, onderzoeksleider en hoogleraar Moleculaire Epidemiologie.

Gezonde baby’s

Mogelijk hebben baby’s bij hun geboorte al een ‘overlevingsvoordeel’. De onderzochte moeders waren namelijk gezond toen ze hun baby’s kregen. Eline Slagboom: ‘We denken dat deze moeders een grotere baarmoeder dan gemiddeld hadden en dat hun baby’s met een hoger gewicht werden geboren. Dat zouden factoren kunnen zijn die voor een goede startpositie van de baby hebben gezorgd’.

Betere kansen

Hoeveel kans je nou hebt om langer te leven als je moeder langlevend is? ‘Iedereen met een extreem langlevende moeder heeft een twintig procent verlaagde sterftekans’ zegt promovendus Niels van den Berg. Als allebei je ouders ouder dan 97 zijn geworden heb je zelfs 40 procent verlaagde stertekans. ‘Hoe meer oude mensen je in je familie hebt, hoe beter je kaarten worden voor een hoge leeftijd’.

Deze resultaten komen allemaal uit onderzoek in Nederland, maar de onderzoekers willen dit graag wereldwijd gaan onderzoeken.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron RTL Nieuws | Beeld Shutterstock

https://www.magazine.nl/abonnement/viva

Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.