Bijtanken

Vertellen over ons werk is één ding, er een blog over schrijven is een tweede. Ik ben zorgadviseur, geen schrijver. Hoe pak je zoiets aan? Gewoon beginnen schijnt…

Door de blogs van mijn collega’s en de reacties op het forum hebben we wel een klein beetje een beeld kunnen schetsen van ons werk. Zo is het inmiddels wel duidelijk dat ons werk elke dag anders is en dat er heel veel voorbij komt. De meest verdrietige en de meest grappige dingen. En daar zit soms maar een paar minuten per verhaal tussen. Dat is best schakelen. Vanuit het werk is er van alles geregeld om deze emoties te ordenen. Van coaching tot intervisie. Maar zelf moet je ook zorgen voor je ontspanning.

Ontspanning
Zo ben ik zelf al jaren op zoek naar wat nou echt werkt voor mij. Ik sport (oké… sinds kort weer) minimaal drie keer in de week. Na jaren gluren bij de lessen en chronische zelfonderschatting ben ik verslaafd geraakt aan spinning. Ik had verwacht na tien minuten naast mijn fiets te liggen, in zware ademnood, maar het ging hartstikke lekker. De sportblessure adviezen had ik in mijn achterhoofd, maar gelukkig heb ik die nog niet nodig gehad.

Ik kan jaloers zijn op mensen die iets hebben waar ze hun hele ziel en zaligheid in leggen. Een hobby. Postzegels verzamelen, breien, zo veel mogelijk hotdogs eten in een uur. Helaas heeft het creativiteitsgen mij overgeslagen in de familie en hé.. die sportschool is niet voor niks?!

Vakantie
Vakantie is een leuke, maar prijzige optie tot ontspanning. Voor veel mensen is op vakantie gaan niet haalbaar. Omdat het geld er niet is of omdat ze niet kunnen. Vanwege gezondheidsklachten of omdat ze voor iemand zorgen met beperkingen. De mantelzorgers. Deze groeiende groep geweldige mensen bellen soms met de meest schrijnende verhalen op. Ze geven heel veel op om er te zijn voor de belangrijke personen om hen heen. En nee, niet voor een week. Soms al jarenlang.

Gelukkig zijn er tegenwoordig mogelijkheden om deze mensen iets aan te bieden ter ondersteuning. Één van de mogelijkheden is een arrangement. Mensen kunnen een weekend weg zonder dat ze kosten hebben voor de overnachtingen. In veel gevallen maakt dit dat ze toch even weg kunnen.

Mantelzorger Mirjam
Drie weken geleden sprak ik Mirjam. Mirjam zorgt al jaren voor haar moeder die chronisch ziek is. Twee keer per dag gaat ze naar haar moeder die in dezelfde wijk woont. Want ondanks de thuiszorg is er nog veel ondersteuning nodig. Met een druk gezin en een parttime baan is dit heel intensief. Mirjam was helemaal op. Ze vond het prettig om even haar verhaal te kunnen doen. Los van alle drukte baalde Mirjam ook dat ze geen leuke dingen met haar moeder ondernam, maar altijd bezig was met het zorgen voor haar moeder.

Toen ik Mirjam vertelde over de arrangementen, die ook mogelijk zijn met zorg voor haar moeder, werd ze even stil. Het idee om even een leuk weekendje te hebben met haar moeder vond ze geweldig. Vandaag had ik een mailtje in mijn box. Mirjam heeft een weekendje weg geboekt in juni. Zowel de moeder als de man en kinderen van Mirjam vonden het ook een goed idee. Dus twee vliegen in één klap: ontspanning voor Mirjam en een leuk weekend mét zorg voor haar moeder.

Shoppen
Ik ben zelf net een paar dagen in Maastricht geweest en weet hoe goed zo’n minivakantie je kan doen. Mooie dingen zien, heerlijk slenteren door de stad en in mijn geval een leuk jurkje passen in een boetiekje. Er hingen er nog twee en eentje in mijn maat! Yes. Toen ik blij uit het pashokje stapte begonnen er ineens negen wachtende bejaarde Duitse vrouwen te schaterlachen. Niet echt de reactie die je wilt op zo’n moment. Naast mij stapte bejaarde mevrouw nummer 10 uit het pashokje in MIJN jurk. De negen dames riepen in het Duits dat ie mij wél goed stond. Beteuterd stond ik voor het hokje toen mijn vriend uit de rekken opdook. “Wow schat, hij staat je fantastisch! Maar.. weet je wel zeker dat je hem gaat aantrekken, je kijkt er zo ongelukkig bij!”

Linda, zorgadviseur Menzis

Heb jij ook een zorg- of gezondheidsvraag? Het Team Zorgadvies van Menzis zit nog altijd voor je klaar. Stel je vraag in het topic.