Bijzondere dingen die je met as kunt doen

as

Een dierbare verliezen is één van de moeilijkste dingen die je mee kunt maken in je leven. Een passend afscheid is dan natuurlijk fijn en belangrijk. Misschien heb je er nooit over nagedacht, maar wat doe je met de as als iemand gecremeerd wordt? Bewaar je dit in een urn of juist niet? VIVA onderzocht de mogelijkheden en dat blijken er heel wat te zijn.

Zo kun je het as van je dierbare laten verwerken tot vuurwerkpijlen. Ter ere van afscheid nemen schiet je het vuurwerk de lucht in. Je kunt het as ook de lucht insturen door middel van heliumballonnen. Op een bepaalde hoogte bevriest de helium in de ballonnen en wordt de as in de lucht verspreid.

Er zijn in Nederland verschillende organisaties en kunstenaars die schilderijen van as kunnen maken. De as (of een deel hiervan) wordt verwerkt in de acrylverf en kan zowel zichtbaar als onzichtbaar verwerkt worden in het kunstwerk.

Een schilderdoek is overigens niet de enige mogelijkheid voor een kunstwerk, je kunt ook een tatoeage met as laten zetten – wat natuurlijk dé manier is om je dierbare voor altijd bij je te dragen. Helemaal legaal is het nog niet vanwege hygiëneregels, maar minister Schippers van Volksgezondheid is ermee bezig.

Diamanten van edelsteenkwaliteit worden niet alleen in de natuur gevonden, maar worden sinds enkele jaren ook vervaardigd met koolstof. Hierdoor is het ook mogelijk om crematie-as of een haarlok van je dierbare in de diamant te laten verwerken.  As kan ook verwerkt worden in een sieraad of glasreliek, daarbij zijn de asresten te zien als luchtbelletjes.

Beeld: iStock