Waar blijft vet als je afvalt?

Veel mensen hebben geen flauw benul waar hun vet naartoe gaat als ze afvallen. Nu blijkt dat overtollige kilo’s niet worden omgezet in energie of warmte, maar worden uitgeademd via de mond. Echt waar? Ja, echt waar.

Tot voor kort was er veel onduidelijkheid over wat er precies gebeurt met je lichaam als je afvalt en dus vet verbrandt. Nu blijkt dat die overtollige kilo’s je lichaam verlaten via je mond. “Het correcte antwoord is dat het grootste deel van de verloren vetmassa wordt uitgeademd als koolstofdioxide,” zegt wetenschapper Ruben Meerman van de University of New South Wales.

De dokter wist het ook niet

De onderzoeker verloor vorig jaar zelf vijftien kilo en wilde graag weten waar die kilo’s bleven. Opvallend genoeg dacht de helft van alle honderdvijftig artsen, personal trainers en diëtisten die hij ondervroeg dat vet wordt omgezet in energie en warmte. De andere helft dacht dat de kilo’s het lichaam verlieten via de ontlasting of werden omgezet in spiermassa. Maar het blijkt dus allemaal anders te gaan.

Via de longen

Meerman bestudeerde samen met professor Andrew Brown de weg van elk atoom in het vet. Uit dat onderzoek blijkt dat lijners die tien kilo afvallen, ongeveer 8,4 kilo daarvan uitademen via de longen. De overige 1,6 kilo vet wordt omgezet in water en dit verlaat het lichaam via urine, ontlasting, zweet, adem, tranen en andere lichaamsvloeistoffen. Helaas is het niet zo dat je door meer te ademen meer vet verbrandt! Dat levert alleen maar hyperventilatie op.

Bron Libelle.nl| Beeld iStock

Lees ook:

Zo lang kan je gember bewaren
Say what? We eten gemiddeld 30(!) suikerklontjes per dag