Bloos bloos

Blozen, vroeger had ik er al last van. Ik was een verlegen meisje. “Hi hi hi!” *BLOOS*. Op een gegeven moment wende ik aan die rode wangen. Het kon mij ook niet zoveel meer schelen, maar leuk was anders.“Het is niet dat ik mij ergens voor schaam hoor!”, riep ik als een paar grote jongens mij op mijn rode blos wezen.

De afgelopen jaren had ik om onduidelijke redenen minder last van het blozen. Maar sinds ongeveer een jaar heb ik het weer te pakken! Zucht.

‘Schamen’ is vaak de associatie die blozen oproept, maar ik voel dat daar niet altijd een reden voor is. Ik schaam mij dan in de eerste instantie nergens voor, terwijl ik toch een knalrood hoofd krijg (waar ik mij dan wel voor schaam!). Ik zou soms willen zeggen: “Ik bloos nu wel hoor, maar het zegt verder helemaal NIETS!” Nou ja, ‘niets’ is natuurlijk niet waar, want er gebeurt toch iets.

Iedereen bloost wel eens. Maar het is gewoon enorm vervelend als het vaak gebeurt. Het zit overigens tussen de oren, bijvoorbeeld: even ongemakkelijk – bewustwording – en ja hoor – *BLOOS*. Het hoeft maar in mijn hoofd op te komen en het is weer raak.

Ergens past het niet bij mijn karakter, ergens ook weer wel. Ik weet niet precies hoe het zit. Maar dat verlegen meisje van vroeger ben ik al jaren niet meer.

Bovendien… een constant blozend model op de shoot, daar heeft een fotograaf weinig aan. Terwijl dat werk me toch al jaren heel goed afgaat. Je moet vreemde houdingen aannemen of gekke dingen doen, voor het mooie plaatje. Modellenwerk zou tot veel blozen kúnnen leiden. Komt het door de rol waarin ik mij verplaats, voor de verkoop van het product? Want acteren is het wel.

Blozen, het is interessante psychologie, waar ik een studie op los zou kunnen laten.

Corine Duin deed dat. Uit haar promotieonderzoek over blozen kwam naar voren dat er ook voordelen zitten aan een rode blos op de wangen. Dit heugelijke feit heeft in veel media gestaan de afgelopen maanden, maar ik wilde het toch nog eens delen: blozende mensen worden eerlijker en betrouwbaarder gevonden!

Tja, Cruijff sprak de legendarische woorden: “Elk nadeel heb ze voordeel”. Wie had nou gedacht, dat dat ook voor blozen geldt?

CC foto: DocZork – restless’