Dit gebeurt er met je lichaam als je constant je buik inhoudt

buik inhouden gevaarlijk

Het heersende ideaalbeeld in de media schetst nog altijd een onrealistisch beeld waar de meesten van ons niet aan willen en kunnen voldoen. Gelukkig zien we het body positivity movement steeds vaker voorbijkomen. En dat is maar goed ook. Want hou jij bijvoorbeeld altijd je buik in om slanker te lijken? Dan werk je je eigen gezondheid in de hand.

Gevaarlijke gevolgen

Het is niet alleen slecht voor je mentale gezondheid, want je blijf het idee dat je lichaam niet goed genoeg is maar voeden, maar ook voor je lichaam zelf is het niet goed. Het kan zelfs gevaarlijk zijn. Maar waarom dan? Rosie Rees is een sekstherapeut en legt aan Body and Soul uit waarom je hier écht mee moet stoppen. Het maakt één van de belangrijkste dingen voor een mens een stuk moeilijker: ademhalen. ‘Probeer eens diep adem te halen als je je buik inhoudt. Waarschijnlijk kun je dan niet goed inademen’, aldus Rosie. Dit slechte ademhalen veroorzaakt veel stress voor je lichaam.

Buik inhouden

Veel mensen weten niet eens dat ze hun buik inhouden. Ze zijn het dan zo gewend, dat het normaal voelt. Ook Rosie deed dit zonder dat ze het doorhad: ‘Het heeft ook gewoon mijn houding aangepast. Omdat ik dit al doe sinds ik een kind was, ik had het niet eens meer door.’

Lees ook:
Zóveel procent van de Nederlandse jonge vrouwen is onzeker over haar lichaam

Problemen in bed

Wat ook kan gebeuren, is dat je de bekkenbodem over-activeert. Dit kan er voor zorgen dat vrouwen problemen krijgen tijdens de seks. En dan vooral dat ze moeite hebben met het bereiken van hun hoogtepunt. Rosie wil dan ook aan alle vrouwen meegeven: ‘stop met het inhouden van je buik, houd van jezelf en geniet van je lichaam’. Preach!

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: Grazia, Body and Soul | Beeld: Getty Images