Dag mam, dit was het.

Steeds meer kinderen verbreken het contact met (één van) hun ouders. Zo ook journalist Iris van der Velden. Na jarenlange spanningen en een uit de hand gelopen telefoongesprek besloot ze geen contact meer op te nemen met haar moeder. Maar ze blijft twijfelen. Kan ze dit haar moeder wel aandoen?

In Viva 19 lees je haar hele verhaal. Waarom wilde Iris met haar moeder breken en wanneer sprak ze haar voor het laatst. Maar ook: hoe zij zich nu voelt als dochter.  

“Ik heb mijn moeder voor het laatst gezien in oktober vorig jaar.  Begin december spraken we elkaar nog aan de telefoon. Nou ja, spreken: mijn vriend noemde het hysterisch schreeuwen. Midden in het gesprek drukte ze me weg. Ik belde haar terug. Wel tien keer. Alleen: ze nam niet op. Ook reageerde ze niet op mijn sms’jes. De volgende dag ook niet. Daarna heb ik haar nooit meer gebeld.”

“Rust. Dat ervaar ik sinds de breuk met mijn moeder. Het voelt als een bevrijding dat haar telefoonnummer al maanden niet meer op het schermpje van mijn mobiel is verschenen.”

Heb jij ook gebroken met je moeder? Waarom zou je dat wel of niet doen en is het terecht dat je je dan toch schuldig blijft voelen?