Dag tegen Vrouwenbenijdenis: ‘Ieder jaar lopen vijftig in Nederland woonachtige meisjes het risico om in het land van herkomst besneden te worden’

dag tegen vrouwenbesnijdenis

Je clitoris die voor een deel wordt weggesneden of je vagina die volledig wordt dichtgenaaid met slechts een gaatje om te urineren en menstrueren, met allerlei complicaties en infecties als gevolg. Dat klinkt gruwelijk, nietwaar? Dagelijks is deze vreselijke ingreep voor achtduizend meisjes wereldwijd werkelijkheid. Het is vandaag de Internationale Dag tegen Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV). Een dag in het leven geroepen om stil te staan bij de vrouwenbesnijdenis.

Dichterbij dan je denkt

En dat stilstaan – in de hoop het taboe op deze verminking te doorbreken – is nodig. Niet alleen omdat deze gruwelen zich hier ver, ver vandaan voltrekken. Ook in Nederland wonen 30 duizend meisjes en vrouwen die pijn of problemen hebben met plassen en menstrueren, minder seksueel genot hebben en zich niet compleet voelen als gevolg van een benijdenis. 30 duizend! In Nederland!

Jaarlijks loopt gemiddeld een vijftigtal jonge meisjes het risico om deze verminking in hun land van herkomst te ondergaan. Hierbij bestaan verschillende varianten: van het wegsnijden van een deel van de schaamlippen en/of clitoris tot aan het volledig dichtnaaien van de vagina.

En het gekke van alles: de kosten voor hersteloperaties worden niet vergoed. Hoe kan dat, als je bedenkt dat we vrouwenbesnijdenis zien als een schending van mensenrechten? Tweede Kamerlid Lilianne Ploumne (PVDA en tevens oprichtster van She Decides) maakte zich afgelopen jaar hard voor deze vergoeding, maar kreeg geen meerderheid.

#DewereldwijvenUnCut

Mede daarom lanceren De Wereldwijven – een platform van Nederlandse vrouwen wonend in alle uithoeken van de wereld – vandaag, op de Dag tegen Vrouwenbenijdenis, een campagne: De Wereldwijven UnCut, tegen vrouwelijke genitale verminking, voor zelfbeschikking.

‘De Wereldwijven starten een campagne, genaamd #DewereldwijvenUnCut, waarmee ze vrouwenbesnijdenis stevig op de kaart willen zetten. Zonder voldoende aandacht op dit onderwerp, lijkt het geen issue te zijn. Vrouwelijke Genitale Verminking is een schending van de meest fundamentele rechten van vrouwen en daarin verdienen ze onze solidariteit en steun: door het aan de kaak te stellen. Hoe kan het zijn dat wanneer één man zijn penis verliest, de pers er bol van staat, maar als er 200 miljoen vrouwen en meisjes besneden zijn onder culturele druk en zonder zelfbeschikking waardoor ze blijvend genitaal zijn verminkt, daar weinig aandacht voor is?,’ aldus de Wereldwijven.

Symbolische pose

Om het onderwerp vrouwenbesnijdenis uit de taboesfeer te halen, posten Wereldwijven van over de hele wereld hun UnCut-foto: een foto met een symbolische pose waarbij ze met hun handen een hartje ter hoogte van hun vulva maken en hun benen kruisen. Met deze campagne willen ze niet met een Westers vingertje belerend wijzen naar deze diepgewortelde traditie, maar het onderwerp uit de taboesfeer halen. Doe je mee?

 

View this post on Instagram

 

Doe mee met de #DeWereldwijvenUnCut actie!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ De Wereldwijven tégen genitale verminking en vóór zelfbeschikking. 🙌🙅‍♀️🙌⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Tag @dewereldwijven in je foto waarin je onze actie pose aanneemt en gebruik de hashtag: #DeWereldwijvenUnCut⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Zonder wijzende westerse vinger, bedoeld als een vagina DIALOOG. ❤️⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #DeWereldwijvenUnCut #dewereldwijven #vulva #awareness #besnijdenis #genitaleverminking #vrouwen #vagina #campagne ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ .⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ .⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ https://bit.ly/2MKOqqy⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ .⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Sent via @planoly #planoly

A post shared by De Wereldwijven (@de_wereldwijven) on

In gesprek met Istahil

Als onderdeel van de taboedoorbrekende campagne doet ook Istahil haar verhaal. Istahil werd als zesjarig meisje gedwongen om besneden te worden. Ze werd in Somalië geboren, waar het normaal was om als meisje besneden te worden. ‘Als je dit niet doet, ben je niet schoon, en wil niemand je straks,’ kreeg ze te horen van haar moeder. De vreselijke herinnering aan het ritueel dat zij op zesjarige leeftijd onderging, heeft zij nog helder voor ogen. In het filmpje hieronder doet ze haar verhaal.

Wil je meer informatie over het hoe & waarom van vrouwenbesnijdenissen? Klik dan hier.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.