Ben jij een dagdromer? Dan heb je een effectiever brein

dagdromer brein

Zit jij tijdens vergaderingen op werk vaak heel ergens anders met je hoofd? Of betrap je jezelf geregeld op afdwalende gedachtes terwijl iemand je een verhaal vertelt? Geen zorgen: uit onderzoek blijkt dat dagdromen zo slecht nog niet is.

Je zou het misschien niet verwachten, maar de hersenen van dagdromers werken efficiënter dan die van niet-dagdromers. Dat blijkt uit onderzoek van het Georgia Institute of Technology. Volgens de onderzoekers kan dit komen doordat dagdromers te veel hersencapaciteit hebben, waardoor ze afdwalen.

De proefpersonen kregen voor het onderzoek de opdracht om vijf minuten lang naar een rode stip te kijken terwijl zij in een MRI-scanner lagen. Zo werd zichtbaar hoe efficiënt de hersengebieden met elkaar samenwerkten. Vervolgens werd een creativiteits- en intelligentietest afgenomen.

De uitslag van het onderzoek: dagdromers hebben niet alleen een efficiënter brein, maar zij waren ook creatiever en intelligenter dan de niet-dagdromers. Volgens de onderzoekers kunnen dagdromers dan ook prima meekomen in het dagelijks leven: na een afdwaalmomentje kunnen zij gewoon weer inchecken.

Bron Quest | Beeld Shutterstock
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.