De kunst van het nee zeggen

nee

Nee zeggen is voor veel vrouwen een van de lastige dingen des levens. Coach Heleen de Jonge geeft assertiviteitstrainingen en verstaat de kunst van het nee zeggen.

Waarom lijken vooral vrouwen moeite te hebben met nee zeggen?
“Omdat mannen vaak minder bezig zijn met aardig gevonden worden. Zij zijn wat rationeler: heeft hij ergens geen tijd voor? Dan zegt hij ‘nee’. Een vrouw is meestal empatischer en denkt erover na hoe een ‘nee’ op de ander overkomt. Ze vinden het vaak ook lastiger om meer ruimte in te nemen.”

Waarom is het soms zo moeilijk om nee te zeggen?
“Door dat inlevingsvermogen waar ik het over had. Omdat je de ander niet wilt teleurstellen, maar ook omdat je je afvraagt wat de gevolgen van een ‘nee’ kunnen zijn: misschien mis je dan dingen, of word je de volgende keer niet meer gevraagd. Maar gebrek aan eigenwaarde kan ook een rol spelen. Wie ben ik om een grens te stellen, denk je dan. Als je zelfverzekerd bent, ben je minder snel bang om niet meer meegevraagd te worden. Dat geldt ook voor je werk: als je weet wat je waard bent, weet je ook dat ze je niet opeens incapabel vinden als je je grenzen aangeeft.”

Wat zijn de gevolgen van geen nee kunnen zeggen?
“Ten eerste heb je het dan heel erg druk. Je kunt jezelf verliezen in activiteiten die je eigenlijk niet leuk vindt, of waar de focus niet zou moeten liggen. Je kunt je tijd niet besteden aan dingen doe wél bij je passen. Dat kost veel tijd en energie en is voer voor een burn-out.”

Maar het is toch gek als je opeens ‘nee’ zegt als je normaal altijd een ja-knikker bent?
“Het is misschien even wennen, voor zowel jezelf als de ander. Maar het is belangrijk om het vol te houden om trouw aan jezelf te blijven. In assertiviteitstrainingen zeg ik ook altijd: ‘Je moet je omgeving weer even heropvoeden.’”

Kun je ook te vaak ‘nee’ zeggen?
“Sommige cursisten van me hebben de smaak te pakken, en slaan door naar de andere kant. Het is dan zoeken naar een evenwicht. Zo ondervind je uiteindelijk de voordelen van ja zeggen én nee zeggen.”

Heleen de Jonge geeft een workshop ‘nee zeggen’. Lezeressen van Viva.nl krijgen hierop 25% korting. Surf naar www.heleendejonge.nl voor meer info.

Beeld: 123RF