De schaar erin

Afgelopen week zag ik een schoolpleinmoeder lopen achter een kinderwagen met erin een kersvers kindje. De laatste keer dat ik haar zag was voor de schoolvakantie en het viel me op dat er iets anders was aan haar. Ja, duh, hoor ik je zeggen: ze duwde inderdaad een kinderwagen dus ja: de bolle buik was weg. Dat was niet datgene wat mij opviel. Ik zag dat iets wat ik vaker zie bij vrouwen die sinds kort een baby hebben: de schaar had minstens tweederde van haar kapsel vernietigd.

Star Trek
Lang haar, ik vind het prachtig. Kort haar, ook leuk, maar het moet je wel staan, zoals lang haar bij mannen kan, mits ze de bijpassende jongensachtige, studentikoze uitstraling hebben. Mijn vrouw heeft lang haar. Na de geboorte van Wessel gaf ze de kapper de opdracht er een kort, pittig kapsel van te maken. Ik schrok me dood. Het was iets met een boblijn geworden. Aan de achterkant was het opgeknipt en in de nek geschoren. Er staken punten aan weerszijde langs haar oren. Ik dacht dat ik in een oude aflevering van Star Trek was beland.

Balkenende
‘Je vindt het niet mooi?’ zei ze onzeker, terwijl ik ademde in een plastic zak. Ik schudde mijn hoofd. Dat zijn slechte momenten in een relatie, want wat een echtgenoot niet moet doen is klagen over het nieuwe kapsel van zijn vrouw. Ze weet zelf heus wel dat je het absoluut niets vindt. Een doorsnee vent neemt een kapsel en houdt dat zijn hele leven vol, zie Balkenende, het hele land lacht hem uit, maar iedere keer bij de kapper zegt hij: ‘Vooruit, pak de bloempot maar weer.’ Bij een vrouw werkt dat heel anders, daar spelen allerlei invloeden mee.

Nieuwe fase
Zie je meisjes met heel lang haar, dan weet je: zondagskind, met haar gaat het zelden mis. Blijkbaar zetten vrouwen de schaar in hun haar als ze op een belangrijk knooppunt komen in hun bestaan, als ze een stap vooruit nemen naar een nieuwe fase in hun leven. Verhuizen: kapper, doe maar iets meer dan alleen de dode puntjes. Kind eruit: haar eraf. Relatie uit, knippen maar. Hoe groter de impact, hoe minder haar er over blijft en hoe extremer de kleur is van de verf die in het overgebleven kapsel wordt gesmeerd.

Staat je vlot
Reacties van mij op het korte kapsel van mijn vrouw: ‘Je doet toch ook geen moderne lijst rondom een schilderij uit de Gouden Eeuw? Stel je eens voor dat de Mona Lisa van dat korte, opgeknipte, vlammend rode haar had gehad, geen gezicht toch?’ Al haar vriendinnen vonden het echter leuk staan. Het is mooi om te zien hoe vrouwen elkaar steunen zodra er haar af is geknipt: ‘Goh, nieuw kapsel? Leuk zeg, staat je vlot.’ Altijd datzelfde riedeltje. Het staat je vlot zou synoniem moeten staan aan: domme tuttebel, ga toch niet naar de kapper als je emoties opspelen!

CC foto: Luciano Consolini