Het detox-avontuur

Een ongezond eetpatroon? Ik ben schuldig! Duizend excuses kan ik bedenken, maar feit blijft dat ik leef op cafeïne, suiker, koolhydraten en vet. Van appeltaart, vanilla lattes, vette pizza’s, knapperige quiches tot overheerlijke ijssorberts om van te watertanden. Kortom: ja, ik ben een suikerjunkie. Er moet iets veranderen.

Zondag – the day before

Het is duidelijk, ik voel de aanslag op mijn lichaam. Snel moe, opgeblazen en mijn conditie is absoluut achteruit gegaan. Ik wil heel graag gezonder leven, zeker nu het zonnetje weer tevoorschijn komt, maar ik heb een nieuwe start nodig, een schone lei. Ik heb eens een boek op de kop getikt dat gezond en gebalanceerd (kleine porties) eten voorschrijft in combinatie met yoga-oefeningen. Een detox-week, dat is wat ik nodig heb! Eerst ontgiften en daarna blijvend gezond eten is mijn doel. Vanaf morgen.

Eigenlijk had ik me moeten voorbereiden op het detoxen, door mijn suiker- en cafeïne-inname wat af te bouwen. In plaats daarvan heb ik zitten bunkeren alsof morgen niet bestaat. De boodschappen heb ik wel alvast gedaan. Je zou denken dat je voor zo weinig eten niet zoveel hoeft in te slaan, maar het tegenovergestelde blijkt waar. In mijn speurtocht naar alle ingrediënten in verschillende winkels, heb ik met mijn ogen dicht gepind. Ik wil niet weten hoeveel dit weekje van bijna niets eten me gaat kosten, maar ik vermoed tweehonderdvijftig euro. Toegewijd ben ik des te meer. Ik weet heel goed dat ik niet heb mogen bunkeren. Dat kán niet gezond zijn. Maar het kan zo niet langer, laat deze detox me dan maar die nodige schop onder mijn achterwerk geven.

Maandag – is het veganistisch?!
Ik sta anderhalf uur vroeger op dan normaal en ga als een dolle tekeer in de keuken. Het is namelijk niet alsof ik de hele dag thuis zit, om rustig op mijn dooie gemakje te detoxen. Niet iedereen heeft meivakantie! Helaas. Dus met zweet op mijn voorhoofd bereid ik naast het ontbijtje ook alvast de ingewikkelde lunch en de middagsmoothie. Met dit impulsieve besluit en mijn slechte voorbereiding kom ik er nu pas achter dat dit detox-programma veganistisch is. Oh? Geen kaas dus. (“Nee sukkel, dat zat inderdaad ook niet in je winkelmandje.”) Nou ja, als vegetariër kan ik best een weekje veganist zijn. Benieuwd zelfs! Om 10.00 uur heb ik de neiging een krentenbolletje achterover te drukken, maar ik weersta de verleiding. Als ik later op de dag aan het hardlopen sla voel ik me on top of the world.

Dinsdag – Koninginnedagmarteling
Het klinkt als een verloren zaak, detoxen op Koninginnedag. Ik kan ervoor kiezen enkel voor de buis te nestelen om niets van de belevenissen van ons kersverse koningspaar te missen of toch het geplande bezoekje aan Delft te maken. Ik kies voor een tussenweg: net na een late lunch race ik naar Delft, om alleen te genieten van een fantastisch optreden van de band Head First. Ter plaatse zie ik niet de mensen, maar de poffertjes, loempia’s, patatjes speciaal, aardbeienwafels en de koffie verkeerds me passeren. De ijssalon lonkt naar me en soms kijk ik. Langzaam raak ik in een dipje en wil ik ergens aan toegeven, een klein beetje maar van iets. Gelukkig houdt mijn versterking me tegen. Detoxen doe je niet half! ’s Avonds ben ik er dankbaar om. Wat fijn dat ik eens niet met een bijna ontplofte buik op de bank zit.

Woensdag – illusies en visioenen
Raar maar waar, ik begin al iets aan mijn gezicht te zien. En nee, niet mijn hongerige blikken, mijn kaaklijn lijkt wat strakker. Illusies natuurlijk. Het geeft me wel een euforisch gevoel, niet alleen ben ik na deze week ontdaan van een hoop giftige stoffen, vast ook van een beetje extra vet. Visioenen van bikini’s, zomerjurkjes en strandvakanties duiken op. Wat heerlijk om me straks lekkerder in mijn vel te voelen. Ondanks dat ik aarde en hemel moest bewegen om aan alle (exotische) ingrediënten te komen en ik beduidend langer (met toch wel veel voldoening) in de keuken sta, voel ik me enorm prettig bij het detoxen. Het eten is heerlijk en ik ben me zoveel bewuster van iedere hap. Ik merk dat ik zelfs vol zit van een kleine maaltijd. Op een Rotterdams terrasje, midden in de zon, bestel ik enkel een verse muntthee.

Het koekje laat ik liggen…

Nog vier dagen te gaan. Of ik de koekjes, ijsjes en chippies echt een heel lange week kan laten staan? Val ik een keer flauw? Gaat een gezondere levensstijl me ook op lange termijn lukken? Je leest de rest van mijn detox-avontuur mèt bijbehorende conclusie volgende week!

© Beeld: Chantal Straver