Dilemma: Ze wil zó graag moeder worden

Karin (34): “Mijn zus Cynthia was vroeger heel mager. Echt een beetje aan de dunne kant. Dat is in een paar jaar tijd ongelooflijk veranderd. Het begon toen ze een vriend kreeg en met hem ging samenwonen. Gezellig samen eten, ’s avonds met een zak chips op de bank en voor ze het wist was ze vijftien kilo aangekomen.

Minimaal twintig kilo afvallen.
Twee jaar terug raakte ze haar baan kwijt en heeft ze een hele tijd thuisgezeten. Uit frustratie en verveling is ze nog meer gaan eten en kwam ze nog eens vijftien kilo aan. Van kleins af aan heeft Cynthia een droom: moeder worden. En ook haar vriend wil graag een kindje. Maar Cynthia heeft in haar hoofd gezet dat ze minimaal twintig kilo wil afvallen voordat ze wil proberen zwanger te raken. Ze heeft op internet gelezen dat het voor de baby niet goed is als de moeder tijdens de zwangerschap te dik is. Daar zouden allerlei gezondheidsrisico’s aan vastzitten.

Supermoeder
Inmiddels is ze met heel veel moeite in een jaar tijd elf kilo afgevallen, nog negen te gaan dus. Ik vind het heel knap dat ze het doet, maar ik vraag me wel af of het de juiste keuze is: ze is al 38. Als ze nog langer wacht, lukt het straks misschien wel helemaal niet om zwanger te raken en zal ze nooit moeder worden. Ik wil zo graag dat ze gelukkig wordt en weet dat ze een supermoeder zal zijn. Kan ze er niet beter gewoon zo snel mogelijk voor gaan en de risico’s op de koop toe nemen?”

© Foto: Getty Images