Donor gezocht

Stel: je bent 22, flink op weg om carrière te maken als piloot en krijgt van de een op andere dag te horen dat je een progressieve hartziekte hebt. Het overkwam Roy Lindelauf (37), die twee maanden geleden zijn toekomst terugkreeg dankzij een donorhart. ‘Ik heb een nieuw leven gekregen, dat gun ik iedereen.’

Van 12 oktober t/m 19 oktober is het weer Donorweek. Het goede nieuws is: anno 2014 hebben 5,8 miljoen Nederlanders zich al geregistreerd in het Donorregister, en daarvan zegt 60% ja tegen donatie. Alleen, het zijn er niet genoeg. Want slechts 1 op de 10.000 donor-geregistreerden overlijdt onder de noodzakelijke omstandigheden om daadwerkelijk een orgaan af te kunnen staan. Oftewel: er zijn nog veel meer ja-zeggers nodig.

Alsjeblieft: een nieuw hart
Roy (37, wiskundig onderzoeker) heeft z’n leven te danken aan een ja-zegger. “Twee maanden geleden werd ik midden in de nacht wakker gemaakt. De arts stond aan mijn bed met het nieuws waarop ik al maanden lag te wachten: er was een donorhart voor me! Op dat moment lag ik al zes maanden permanent in het ziekenhuis, hoog urgent op de wachtlijst. Zonder nieuw hart had ik nog maar kort te leven. De operatie ging goed, maar door complicaties belandde ik uiteindelijk alsnog op de Intensive Care. Een zware, spannende tijd waarin de verpleging en een heel team van specialisten alles uit de kast getrokken hebben. Ik ben ze eeuwig dankbaar, net als mijn anonieme donor.”

In de wacht
Op dit moment staan er meer dan 1.000 mensen op de wachtlijst voor orgaantransplantatie. Vorig jaar bleek dat wachten voor 133 mensen te lang. Roy: “Uiteindelijk heb ik drie jaar op de wachtlijst gestaan. Het laatste halfjaar ging ik hard achteruit. Op een gegeven moment kon ik niet eens meer een tandenborstel optillen. Een dag in het ziekenhuis duurt dan ontzettend lang, zeker als je weet dat je nog maar beperkte tijd over hebt. Je kunt niets doen, alleen maar hopen. Gelukkig kwam het verlossende nieuws voor mij op tijd. Ik heb qua revalidatie nog een lange weg te gaan, maar ik heb een nieuw leven gekregen, dat gun ik iedereen.”

Dit gaat VIVA aan het hart. Jou ook? Check vanaf deze maandag een week lang elke dag het DonorJournaal op viva.nl. Donor worden? Je inschrijven in het Donorregister doe je via jaofnee.nl. Het vastleggen van je keuze duurt nog geen 2 minuten met DigiD.

Tekst: San van de Ven