“Door mijn diabetes kreeg ik depressies”

Rosa

 

Uit onderzoek is gebleken dat diabetes een grote psychologische impact kan hebben. In Nederland zijn er ongeveer 125.000 mensen met diabetes die verschijnselen van een depressie vertonen. Eén daarvan is Rosa.

Rosa (25): “Sinds mijn achtste heb ik diabetes en ongeveer tien jaar geleden kwamen daar depressies bij. Ik was vijftien en wilde niet meer anders zijn dan anderen. Ik begon me minder bezig te houden met de diabetes en het meten, spuiten en extra eten verdween naar de achtergrond. Natuurlijk ging het mis…”

Depressief

“Mijn glucosewaarden verslechterden en ik werd steeds somberder. De artsen maakten zich zorgen over mijn schommelende suikerwaarden, maar aan mijn depressieve gevoel werd weinig aandacht besteed. Ik zat vast in een negatieve spiraal en wist totaal niet meer wat ik met mezelf en mijn diabetes aanmoest, waardoor ik uiteindelijk met ernstige complicaties in het ziekenhuis belandde. In 2011 moest ik nog een keer naar het ziekenhuis voor een relatief kleine ingreep, maar dit ging helemaal mis. Ik liep een bloedvergiftiging op en werd met spoed naar de Intensive Care gebracht.”

Samen vechten

“Dagen zweefde ik op het randje van de dood, maar na een week ging het beter met me. Door de liefde en hulp van mijn vrouw en mijn familie kwam ik er langzaam maar zeker weer redelijk bovenop. Toen ik uit het ziekenhuis ontslagen werd, gingen mijn vrouw en ik noodgedwongen weer tijdelijk bij mijn ouders wonen. Zo konden ze de zorg delen. Ik besefte dat het me alleen allemaal niet ging lukken en dat ik hun hulp echt nodig had. We hebben er samen voor gevochten, waardoor ik werd gedwongen om heel open te zijn over mijn diabetes. Die openheid en het gevoel dat ik het niet meer alleen hoefde te doen, zorgden er ook voor dat mijn depressie naar de achtergrond verdween.”

Young Voices

“Nu wil ik mijn ervaringen graag delen om meer aandacht te vragen voor depressies door diabetes. Op deze manier hoop ik anderen te helpen die hetzelfde meemaken, hebben meegemaakt of hier misschien in de toekomst tegenaan lopen. Mede daarom zet ik me actief in voor het diabetesjongerenpanel Young Voices. Want door mijn eigen ervaring weet ik dat een depressie door diabetes absoluut geen pretje is en wil ik anderen hiervoor behoeden.”

Meer info?

Wil je meer informatie over diabetes en depressies? Neem dan een kijkje op www.changingdiabetes.nl.